• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

34 hónapos kisfiú Streptococcus fertőzése

Orvos válaszol

Kisfiam 34 hónapos és Streptococcus Pneuminiae baktériumot találtak az orrában (illeve az első vizsgálatnál Moraxella és Haemophilus baktériumost is), e 3 baktérium közül az utóbbi 2 kipusztult antibiotikum hatására. Kapott már Zinnat-ot, Zefzil-t, Doxyciclyn-t, a baktérium ellenáll. Gyógyszer érzékenysége van az Ospamax-ra. Az urolsó kenet is pozitív lett, sok telep van. Ezeke a bacik állandó megfázást, köhögést okoznak nála, közösségbe nem tud menni. A Háziorvos szerint már csak a védőoltás maradt, de nem biztos hogy az az alfaj van a védőoltásban, ami a gyerek orrában. Mit lehet ilyenkor tenni, ha megkapja a védőoltást kipusztulnak a baktériumok is? Milyen specialistához kell vinni (voltunk már Pulmonológusnál, rendezsresen járunk fül-orr-gégészhez mert az orrmanduláját, tubus van a fülében)

A Streptococcus pneumoniae /Gram pozitív festődésú/ baktériumnak több, mint 80 féle szerotípusa ismert. A kisgyermekek nátháját és arcüreggyulladását leggyakrabban a következő kórokozók tartják fent: Streptococcus pneumoniae 20-40 %-ban, Haemophylus influenzae 6-50 %-ban, Moraxella catarrhalis 2-15 %-ban, Streptococcus pyogenes 1-8 %-ban, Staphylococcus aureus 1-8 %-ban, anaerobok 0-10 %-ban. Többször kevert a fertőzés, tehát nem csak egy fajta kórokozót lehet kitenyészteni. E fertőzésekben az első választandó szer az
amoxicillin, ha ez nem adható, vagy nem elég hatásos, akkor második vonalban makrolidok, cefalosporinok, amoxicillin/klavulánsav, respirációs fluorokinolonok jönnek szóba.

Ha bakteriológiai leletünk van, tehát kitenyésztették a kórokozót, akkor a labor megnézi azt, hogy mely antibiotikumra érzékeny a kórokozó. Jó volna, ha a labor meg tudná vizsgálni a gyermek esetében a baktériumot a legtöbb antibiotikum koronggal, így több lehetőség között tudnának választani. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot megfelelő ideig és megfelelően nagy adagban kapja a gyermek. Streptococcus pneumoniae esetében általában 10 napig kezelünk, a tünetek elmúltával még 3-4 napig folytatjuk az antibiotikum adását. E makacs baktériumot a kefalosporinok közül cefurocim, vagy cefprozillal szoktak kezelni, respirációs fluorokinolonnal, , makrolidokkal. Az Önök esetében célzottan kell kezelni, tehát a tenyésztési leleten feltüntetett antibiotikumokkal, mivel valószínűleg ezek egy része csak kórházban hozzáférhető, felmerül a lehetősége annak, hogy gyermekosztályon, tehát kórházban irtsák ki a baktériumot.A védőoltás nem irtja ki a baktériumot, hanem ilyenkor elölt baktériumot juttatunk a szervezetbe és a szervezet elkezd ellenanyagot termelni e baktérium ellen. A gyermek orrnyálkahártyáján ott van a baktérium és a szervezet meg is próbálja leküzdeni azt.Tehát a védőoltástól nem pusztul ki a baktérium, hanem azt várjuk, hogy ne fertőződjön meg a beteg ezzel a baktériummal. Ha kivették az orrmandulát és kiújuló középfülgyulladások miatt tubus van a fülében, akkor meg kellene nézni azt is, nincs-e az arcüregben minimális váladék és
ebben van-e kórokozó. Az immunrendszer állapota is érdekes, általában kevés a szekretoros IgA. Azt tanácsolom, gyermekosztállyal vegyék fel a kapcsolatot, mert streptococcus pneumoniak-t ki lehet irtani.
dr. Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink