... Azon felül, hogy szagosak, a bogarak odaszállhatnak, ahol kapirgálnak, esznek és trágyázzák a kis helyüket. Ezek a legyek aztán rászállnak minden bizonnyal a közelükben levő növényekre. Ha máshonnét szerzem be az árut, nem tudom, hogy hogyan kezelték, honnét hozták. Itt viszont attól tartok, hogy fertőzést kaphatok tőle, mert a lemosó víz, szerintem nem mossa le teljesen a szabad szemmel nem is igen látható légynyomokat, amelyek a tyúkoktól szállnak rá. Szeretném megtudni, hogy az ilyen élelmiszerek mennyire fertőzőek, mivel ezeket nem lehet nagyon megmosni, hiszen akkor szétmállanak, meghámozni sem lehet a meggyet, epret. Mit tanácsol nekem?Vegyem meg inkább az üzletben kapható dolgokat, remélve, hogy nagybani termelésből származik, ahol nincsen ilyen veszélyforrás, de lehet permetmaradvány, vagy alaposan megmosva - folyóvíz alá tartott lyukas kanálban, megtisztulnak annyira, hogy ehetőek lesznek. Tehát, a legyek által a gyümölcsre vitt kórokozók meddig élnek, esetleg hogyan tudnék védekezni ezek ellen a legyek ellen. Szíves, ingyenes tanácsát, válaszát előre is köszönöm. aggódó nagymama
VÁLASZ
Megítélésem szerint túlzott az aggodalma, ugyanis a legyek elég
szabadon élnek és nem csak a mezsgyehatárról találnak el Önhöz.
Valamint döntően nem az eper és a málna, megy érdeklődésük fő tárgya. Véleményem szerint a gyümölcsöket megmosva, azok fogyaszthatók. Ad abszurdum főzze be lekvárnak, szörpnek. Nem biztos, hogy úgy kell gondolkodni, hogy megveszem azt, amiről semmit nem tudok, mert ez struccpolitika. Legyek ellen a szabadban - úgy tudom - légyfogó papírral lehet a legegyszerűbben védekezni. Meg hát arra is lehet gondolni néha, hogy van, ahol műtrágyát használnak és van ahol szerves trágyát / ez utóbbit tartom jobbnak /, Önnek sem árt ezek egyikével utánpótlást biztosítani a zöldségeinek és a gyümölcsinek.
Hát jó étvágyat a saját terméshez
dr Gerencsér Emőke