• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aranyér,végbélnyíláson belüli csomó/43 éves nő

Orvos válaszol

43 éves nő vagyok. Első szülésemkor (19 éve) kijött az aranyerem, azóta a további szülésekkor illetve többévente egyszer-egyszer jelentkeztek a jellegzetes tünetek: az aranyér kitüremkedése és fájdalom. Mostanában viszont a következő panaszaim vannak: a székelési szokásom kb 1-1,5 éve nem látványosan, de megváltozott. Eddig rendzsresen reggelente, bőséges székürítésem volt, a mostanában viszont gyakran van székrekedésem. Ezzel egyidőben ugyancsak 1-1,5 éve az aranyeres panaszaim is egyre gyakrabban jelentkeznek. Ma például nem a kitüremkedő érszakasz fáj, hanem (tusolás közben éreztem) a végbélnyíláson belül érzek csomót és az fáj nagyon, főleg üléskor és fekvéskor. Tudom, el kell menni orvoshoz, de nagyon félek. A legrosszabbra gondolok. Láthatóan véres székletem, vagy székeléskor jelentkező vérzés eddig nem volt. Aurobin kenőcsre az aranyeres panaszok mindig hamar elmúltak. Hol kezdjem a kivizsgálást? Lehet-e várni még kb 2-3 hetet?

Kedves Hölgyem! 43 éves korban ún. funkcionális bélbetegség nem jelentkezik /csak a fiatal kor óta fennálló újulhat ki/ Önnek a közelmúltban változtak meg a székelési szokásai, ezért el kell mennie orvoshoz. Ilyenkor nem tartom jónak a várakozást, mert azzal csak halogatjuk a problémát, egyúttal állandó belső feszültséget okoz és a félelmet fokozza. Ön is félelemmel gondol arra, nehogy rosszindulatú daganatot találjanak.Tehát kérjen beutalót gasztroenterológiára minél hamarabb, mert a vizsgálat nem azonnal történik, az időpontot meg kell várnia. A végbéllel jelentkezhet proktológusnál is sebészeten. Lehet, hogy ismét gyulladt az aranyere. Lehet fertőzés, tályog, polyp, divarticulum /kiöblösödés/ gyulladása is, nem feltétlenül daganat állhat a panaszok mögött. A székelési szokásnak pedig székrekedésbe való átmenetét is sokféle ok eredményezheti, lehet
gyógyszerszedés, klimaxos panasz,észrevétlenül kialakult enzimdefektus, esetleg ételallergia, tehát az a megoldás, ha mihamarabb megvizsgálják a végbelet is, majd a vastagbelet is. A vizsgálat időpontjáig használja az aranyér elleni kenőcsöket nyugodtan.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink