Tisztelt Kérdező!
Energiaszegény étrend összeállítása egyéni, távolból,egy levélen keresztül nem lehet összeállítani ezért elsődlegesen javaslom, hogy dietetikushoz forduljon a lakóhelyén, ha komolyan zavarja a súlyfeleslege és fogyni szeretne. Én csak általánosságokat tudok leírni ebben az esetben is. Étkezzen naponta 4-5 alkalommal, az utolsó étkezés kb. 6 óra fele legyen. (Ha mégis éhes, sárgarépát, almát, vagy narancsot, esetleg kefirt fogyasszon magában.) Fogyasszon naponta 2-2,5 liter folyadékot (víz, ásványvíz, tea cukor nélkül). Célszerű, ha az étkezések előtt vizet, ásványvizet fogyaszt, ez hozzájárul, hogy a teltségérzet étkezéskor hamarabb kialakuljon. Élelmi anyagok szempontjából: kenyerek közül elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek javasoltak (barna kenyér, rozs, vagy korpás, szójás kenyér, durum tészta stb.) Húsok közül sertés-, marha-, vadhús, csirke-és pulykahús sovány részei, mindegyikről a bőrt és a látható zsírréteget eltávolítva. Sovány halak (tonhal, fogas, heck, busa, pisztráng, ponty,) fogyasztása szintén kedvező. Húskészítmények közül: gépsonka, sonkaszalámi, selyemsonka, pulykajava, parizer (nem zsíros készítményeket) helyezze előtérbe. Tej és tejtermékek közül 1,5%-os tej, 0,1%-os joghurt, light készítmények, sovány túró, kefír, 12%-os tejföl, alacsony zsírtartalmú sajtok (Túra, Köményes, Tolnai sovány, Medve light, Tenkes, Óvári sovány sajt,light sajtok) fogyasztását javaslom. Naponta több alkalommal fogyasszon zöldséget nyersen, párolva, főzelékként, köretként, salátának elkészítve. Gyümölcsöket is naponta fogyasszon, kerülje a banánt, sütőtököt, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat. Tojást fogyaszthat heti 3db-ot, leginkább főtt formában.
Javasolt elkészítési műveletek: főzés, párolás, aromás párolás, zsírszegény sütési módok (zsiradék hozzáadása nélkül teflon edényben, sütőzacskóban, alufóliában, cserépedényben…)
Sűrítési eljárások közül javasolt a száraz rántás (zsiradék hozzáadása nélkül, csak megpirítjuk a lisztet), egyszerű habarás (liszt+ víz, vagy zöldséglé vagy csontlé), kefíres vagy joghurtos habarás, burgonyával vagy saját anyagával történő sűrítés.
Kerülnie kell az alkohol, cukorka, csoki, sütemény, lekvár, jam, befőtt/kompót, zsíros húskészítmények, fehér kenyér, égetett, hajtogatott, bő zsiradékban készült tészták fogyasztását.
Üdvözlettel:Polyák Éva