Sportoló vagyok, és a megnövekedett fehérjeszükségletem táplálékkiegészítő fehérjeporral igyekszem kielégíteni. Legutóbb, amikor fehérjeport vásároltam, azt mondta az eladó, hogy a fehérjeport vízben feloldva kell fogyasztani, mert a tejzsír gátolja a fehérje felszívódását, ezért ha tejbe keverjük a fehérjeport, a fehérjének csak fele tud
felszívódni. Valóban van ilyen kapcsolat a tejzsír és a fehérjefelszívódás között?
Az Ön által hallott és kérdezett összefüggésről sem én, sem a kollégáim, akiket megkérdeztem sosem hallottunk. Egyébként pedig nem is logikus, mert a fehérjepor nem szárított disznóhús, hanem a szervezet számára optimális, egészséges és könnyen feldolgozható fehérjéket tartalmaz / a legtöbb nagy
%-a szójafehérje/. Éppen azért semleges ízűek, hogy bármibe belekeverhetők legyenek.
Használati utasításuk értelmében bármilyen hideg, vagy langyos italban, levesben, szószban, ételekben könnyen elkeverhetők, szokták zöldség-vagy gyümölcslében, vízben, tejben elkeverésre ajánlani. Sovány tejet csak akkor ajánlanak a keverésre, ha valaki fogyókúrás célal fogyaszt fehérjeport. A tejzsír nem gátolja a fehérje felszívódását.
Mivel nem ismerem a készítményeket - és a human orvoslasnak nem is feladata az étrendi kiegészítők alapos ismerete - elvileg előfordulhat, hogy valami olyan specialis technológiával készült port vett, aminek szigorúan betartandó rituáléja van fogyasztás előtt, de ilyen esetben ezt érthetően fel kell tüntetni és természetesen a Magyarországon eladott készítmény esetén magyarul. Ezt azonban magas sem hiszem el.
dr Gerencsér Emőke