• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hartil, Diovan után mellékhatás, mi a teendő?

Orvos válaszol

Hartil 5 mg-os gyógyszer mellékhatásai a száj, és a szem
duzzanatokon kívül mindegyik jelentkezett. Mi a teendő?...

A Ramipril /a renin angiotensin rendszerre ható ACE gátló szer/ melyet elsősorban vérnyomáscsökkentőként alkalmazunk. A hatóanyag mellékhatásai ismertek és a hatóanyagból készülő gyógyszerek leírásában szerepelnek. Bocsánatát kérem, de nem hiszem el, hogy minden mellékhatás jelentkezett /szem-és szájduzzanaton kívül/ Legfeljebb az Ön által ismert, vagy a betegtájéákoztatón feltüntetett mellékhatásokról beszélhet. Mi a teendő? Minden esetben, ha a gyógyszert szedő beteg olyan tünetet észlel, amit nem ismer, vagy amit a gyógyszer mellékhatásának tart, azonnal jelentkezzen orvosnál. Háziorvosánál, vagy pedig receptköteles gyógyszer esetén annál az orvosnál, aki azt felírta és jelentse a mellékhatást. Úgy értelmezem, ezt meg is tette, ezért leváltották a Hartilt és kapta helyette a Diovan-t - ami valsartan hatóanyagot tartalmaz és
angiotensin-II-antagonista. Ennek a vérnyomáscsökkentőnek a mellékhatásai nem függenek a gyógyszer adagjától sem és a gyógyszerszedés idejétől sem.

Nem írja, milyen "mellékhatásokat" észlelt, pedig azt fontos volna tudnia Önnek is, hogy a betegtájékoztatón felsoroltak jelentkeztek-e. Mivel ekkor valószínűleg ezek nem mellékhatások, hanem pszichés ok miatt érzi őket a beteg. /a betegek nem is hiszik el, megneheztelnek érte, ezért nehéz őket kezelni/. Azt sem tudom értékelni, hogy a vérnyomás magasabb lett. A kezdeti, kezeletlen értékhez viszonyítva, vagy a Hartillal csökkentett
értékhez viszonyítva lett magasabb és mennyi? Azt is fontos tudnia, hogy a vérnyomás csökkentése nem úgy történik, hogy felírnak egy gyógyszert, a beteg beszedi és pár nap alatt minden rendben van, a kívánt értéket elérték. A magasvérnyomás kezelését hónapokig próbálják optimálisan beállítani, egy gyógyszert kb. két hétig kell szedni, figyelni a hatást és ezután változtatni. Változtatni lehet az adagon is, de a gyógyszer mellé hozzá lehet venni másik támadáspontú vérnyomáscsökkentőt. Ekkor beszélünk kombinációs kezelésről. Így kell lassan kititrálni azt a gyógyszerkombinációt és azt a minimális adagot hatóanyag fajtánként, amely az adott betegnél a vérnyomást a kívánatos szinten tartja.

Nagyon nehéz dolga van az egészségügynek azokkal a betegekkel, akik bizonyos hatóanyagokra túlérzékenyek - ami vérnyomáscsökkentők esetében nem gyakori. Sokkal problémásabbak azok, akik a betegtájékoztatón felsorolt néhány, kiemelt mellékhatás megjelenését észlelni vélik, mert ők eleshetnek a legjobbnak vélt kombinációktól. Egyébként a Nifedipinnek is vannak mellékhatásai. Nem tudom, miért cserélték le. Cukorbetegnél figyelembe kell venni a gyógyszer szaccharóz tartalmát /ez 0,01 kenyégegység alatti/ és egyébként nagyon gyakran kombinációban alkalmazzák a nifedipint is, valamint adagját szinmtén titrűálással kell megállapítani. Feltételezem, hogy a háziorvosa ismeri az Ön valódi és elmondott mellékhatásait, és jelentőségüket tudja értékelni. A vérnyomása a kívánatos célértéknél magasabb, ezért kitartóan kell mérni, a gyógyszereket az utasításnak megfelelően beszedni és mint írtam azoknak vagy az adagját változtatni egy-kéthetente, vagy kombinációval kezdeni próbálkozni kéthetente változtatva az adagokat. A kombinációban úgy értelmezem, hogy a Betaloc-ot továbbra is megtartották, tehát a béta-receptor blokkoló metoprolol hatóanyag mellé keresnek a kálciumcsatorna blokkoló Nifedipin helyett más támadáspontú gyógyszert.

Kitartást kívánok Önnek, ha nem bízik meg a kezelőorvosában, akkor nehezebb lesz optimális eredményt elérni. Ne feledje, minden gyógyszernek van mellékhatása. A medazepam-Q szorongásoldó gyógyszer, nagyon jó a pszichogén szív-és keringési zavarokban is, szedje tovább.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink