• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

heart

Orvos válaszol

"heart"

Kb. 1,5 hete kezdődött a problémám alvászavarral. Egyik nap háromszor-négyszer felébredtem éjszaka, minden kis neszre, aztán már nem sikerült elaludnom. A másnapom ebből kifolyólag igen nehezen telt, fáradt voltam, alig vártam jöjjön az este, hogy tudjak aludni. Viszont az alvás nem ment, kb. három órát sikerült aludnom, így mentem ismét dolgozni. Harmadik éjszaka már erős szívdobogás jelentkezett, szemem remegett, nyakamban szorító érzés. Igaz későn aludtam el, de legalább nem kellett olyan korán kelnem, így legalább öt óra alvásom megvolt. Viszont az egész napomat magas pulzus jellemezte, volt hogy teljesen nyugalmi állapotban 135 volt. Háziorvosom 2,5 mg-os Concor tablettát irt fel, valamint estére altatót hogy tudjak aludni. Egyébként a vérnyomásom rendszerint alacsony, 90-105-110/60-70 közötti értékeket mutat. Ezért a Concorral óvatosan bánok. Továbbá egy hét pihenést javasolt az orvos. A tünetek viszont nem múltak el, csak enyhültek, gondolom mert már kialudtam magam.
Viszont a fojtogató érzés többször előjön napközben továbbra is, a pulzusszámom ritkán normális, általában 90 feletti érték, de még mindig akár ülve is eléri a 115-öt, amit én nagyon megérzek. Megjegyzem nincs egy éve, hogy szivultrahangos vizsgálatot csináltak, EKG-t, valamint 24 órás vérnyomásmérő volt rajtam. Akkor ingadozó vérnyomás miatt volt szükség erre. Az ultrahang azon kívül, hogy az egyik billentyűm kissé kopott - doki szerint harminc feletti nőknél már ez nem vészes - nem mutatott ki semmi elváltozást. A közérzetem most is rossz, nem tudom kérjek-e újabb kardiológiai vizsgálatot? Fogalmam nincs, hogy ez csak egy stresszes állapot miatt van, esetleg pánikbetegség tünete?

A választ előre is köszönöm.

Üdv.

A pánikbetegség is egy valós lehetőség, ebben az irányban is mozdulni kellene. A magas pulzust pedig csökkenteni. Fogalmam sincs, hogy lehet óvatosan bánni a gyógyszerrel. Talán, ha ékszerdobozban tartja. A tachycardiát megoldó gyógyszert rendesen, orvosi utasítás betartásával kell szedni. Természetesen kérhet kardiológiai beutalót, de az orvosnak mondja el becsületesen, hogy nem tartja be az orvos előírását és nem szedi rendesen a Concor tablettáját.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink