• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

indokolatlan elhízás-pajzsmirigy jeligére

Orvos válaszol

Pajzsmirigy vizsgálatra járok immár a harmadik éve (évente 1-1 alkalommal kontrollra ), ahol is az eredményeim alapján a Thyroxikn termelés az adott tartomány also értékéhez "nagyon" közel van. Az orvos azt mondta, mivel tartományon belüli az érték, nincs semmi bajom. Az ultrahangos és izotóp vizsgálat azonban kimutatott a pajzsmirigyemben egy inhomogén göböt illetve cisztát. 3 évvel ezelőtt azért mentem el orvoshoz, mert szerettem volna megtudni, hogy az indokolatlan elhízásomnak mi lehet az oka. Szinte minden évben 5-6Kg-ot hízok. Már mindent kipróbáltam.

Önt rendszeresen ellenőrzik és azt találják, hogy a hormontermelése a normál határon belüli. Azért ellenőrzik, mert az első értékhez közel van. A laborértékek értelmezésénél nagyon sokszor az értékhatár alatt vagy felett picivel lévő értéket is lehet a normál variáns szórásának tekinteni. Mivel értékei normál határon belüliek, ezért nem kezelik. A pajzsmirigy cisztával nem kell foglalkoznia. A göböt biztosan ellenőrzik szintén. Tehát a pajzsmiriggyel kapcsolatban Ön állandó szakorvosi felügyelet alatt áll, bármi eltérést találnak, azt hamar észreveszik.
Másrészt a hypothyreosisban a csökkent anyagcsere és folyadékvisszatartás miatt valóban jelentkezhet testsúlynövekedés, ez viszont nem szokott olyan ütemű lenni, mint írja.Egy autoimmun hypothyreosisos beteg lehet normofunkciós is.Bár semmit nem tudok Önről, azt sejtem, hogy Ön nő és középkorú.Ha tévedek, nem az én hibám, hisz semmi olyant nem közöl levelében, ami közelebb vihetne a találgatáson túl. Ha igazam van, akkor felmerülhet más endocrin zavar társulása is. Abban az esetben forduljon nőgyógyászhoz és utána kérhet endokrinológiai kivizsgálást, ha az évi 5-6 kg. egészséges életmód mellett marad meg.Tehát ha Ön mozog és étrendje kívánatos. Egyébként pedig próbálja meg, hogy napi fél óra séta, esetleg kocogás, kerékpározás, sport mellett a kalóriabevitelt ezer kalóriára csökkenti, ha ezt kibírta, akkor 500-ra. Elképzelhetetlennek tartom, hogy emellett is hízik évi 6 kg-ot.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink