• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nephrosis szindroma /gyermekvállalási kockázat

Orvos válaszol

29 éves a nő vagyok. A férjemnél másfél éve derült ki, hogy nephrosis szindrómája van. Kapott pár hónapig citoxános? infúziót, majd idén januárig Imurant szedett. Ekkor hagyta el a Medrol szedését is. Jelenleg már csak Diovant szed. Mivel még nincs gyermekünk, de már nagyon szeretnénk, azt szeretném tudni, hogy az Imuran szedése után mennyi időnek kell eltelnie mire elkezdhetünk próbálkozni?A Diovant úgy néz ki, hogy még sokáig kell szednie. Ez lehet valamilyen befolyással a terhességre?

Tisztelt Asszonyom!

Az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatosan én küldöm a választ, de levelét természetesen nőgyógyászunknak is továbbítom.

A Diovant természetesen hosszan, illetve állandóan szedi a férje, ennek a vérnyomáscsökkentőnek az anyagában nincs olyan mellékhatás, ami miatt aggódnia kellene a teherbe eséstől, tehát nem hat a spermiumokra. /a készítmény Novartis termék és rendkívül sok vizsgálatot végeztek el a Diovannal, tehát megbízható a gyógyszeripari információ/. A Cytoxan szintén egy nagy világvég citosztatikuma /Bristol-Myers Squibb/ és nagyon alapos kutatási háttérrel rendelkezik ez a gyógyszer is. A Cytoxan nem kívánatos hatást fejthet ki a reproduktív rendszerre, megzavarhatja a spermiumképződést. Előfordulhat, hogy sterilitást okoz, viszont ez magától is elmúlhat, tehát visszafordulhat. A spermium képződésre gyakorolt hatás nem minden betegnél jön létre és függ a gyógyszer adagjától /egyszeri és összeadag is számít/ a kezelés időtartamától és a kezelés ideje alatti gonád állapottól. Viszont a férjének életfontosságú volt ez a citosztatikum, ennek köszönhetően van most Ő jó állapotban. Azaz ilyenkor az orvosnak nincs mérlegelési lehetősége, mert a beteg gyógyítása a feladat. Ezért szerintem érdemes volna a férjét megvizsgáltatni, nem érintette-e esetleg a kezelés a spermium képzést. A Medrol a Pfizer cég szteroid készítménye és a gyógyszer esetében nem írtak le nemkívánatos mellékhatást a férfi reproduktív szervekkel kapcsolatban. Az Imuran /Glaxo-Smith Kline gyógyszer/ egy immunszuppressziv metabolit. A gyártó cég adatai szerint mind a kezelt férfi, mind a nőbetegekben voltak esetek, amikor kromoszóma rendellenességet mutattak ki, viszont ezeknek a kialakulásában nem lehetett az Imurán oki szerepét bizonyítani. Ugyanakkor azt is észlelték, hogy a kezelt betegek nemzőképessége a kezelés után fokozódott. Ezért én a következő tanácsot adom Önöknek /bár a témakörben nem vagyok szakértő/: A Citoxan és Imuran kezelés miatt csináltassanak és férjénél spermium és kromoszóma vizsgálatot, mert ennek a birtokában biztonsággal tervezhetnek babát. Mivel nőgyógyász kollégám válaszát közvetlenül fel fogjuk tenni a rovatba, ezért ha neki más a véleménye, én azt készséggel elismerem és azt fogadják meg. Szívélyes üdvözlettel és őszintén remélem, hogy nemsokára egy
kisbaba képét is elküldi nekünk.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink