• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyaki főverőerek szűkülete

Orvos válaszol

Hol és hogy lehet nyaki főverőérről ultrahangvizsgálatoz kérni? A körzeti orvosom nem repes az ötletért! Pedig a panaszaim lassan elviselhetetlenek, amennyiben időjárásváltozáskor /meleg front/kibirhatatlanul fáj a fejem teteje, majd napokig migrén gyötör. Arra gondoltam, nem plack van-e ott az érben, s az akadályozza az agy jó vérellátását?!

A háziorvosa azért nem repes az ötletért, mert valószínűleg nem szeret fölösleges vizsgálatokat kérni, ezzel szemben pontosan tudja, hogy mik a tünetei a plaque-nak, a nyaki főverőerek szűkületeinek. Meg a migrainet is ismeri, amiről valóban úgy tartjuk, hogy ér eredetű, de nem érelmeszesedés eredetű. Valamint a migraine nem azért alakul ki, mert az agynak rossz a vérellátása. Egyre többen azt írják róla, hogy tulajdonképpen értágulat van ilyenkor és nem szűkület. A migrain sok millió embert gyötör a világon és nincs oki kezelése. Sajnos ezt tudomásul kell venni. Idősebb korban ritkul, sőt, meg is szűnhet 50 felett. Többféle gyógyszeres kísérletet tenni , részben a roham oldására, részuben a megelőzés megkísérlésére. A legnagyobb segítséget az ideggyógyásztól remélheti mégis. Nem fogja a migraine-t meggyógyítani, mert mint írtam, oki terápia nincs, de próbálkozhat az ismert készítményekkel és együtt megtalálhatják az Ön fejfájását legnagyobb mértékben enyhítő szert./pl. ismert jelenség az is, hogy ilyenkor nem használ sok beteg fájdalomcsillapítót, mert az visszatérő fejfájást provokálhat, hanem csak az idegorvos által felírt szert használja/ Végül: kardiológiai probléma sem okoz migreine-t. Egyedül, vagy pszichológus segítségével, de el kellene fogadnia azt, hogy Ön migraine-s típusú fejfájásra hajlamos, abban szenved és ha minden szervét külön megvizsgáltatja, a fejfájás
akkor is jelentkezhet, magyarázatot nem talál rá. Az életminőséget extrem módon rontó fejfájások esetén az ideggyógyászok átirányíthatják a beteget más ideggyógyászokhoz. Ilyen például a fejfájás ambulancia, ami ideggyógyászatok speciális járóbeteg rendelése.


                                                                         dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink