• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Téli vitaminpótlás

Orvos válaszol

Melyek azok a vitaminok, amelyek pótlására ilyenkor, télvíz idején feltétlenül figyelni kell? Az ilyenkor kapható zöldségek-gyümölcsök ugyanolyan vitamintartalommal bírnak, mint a nyáriak? Vannak-e veszélyei a pezsgőtablettáknak, különféle étrendkiegészítőknek? Úgy tudom, hogy nem csak a
vitaminhiány, de egyes esetekben a vitamintöbblet is veszélyeket hordoz magában.
Mire kell különösen figyelni?
Köszönöm válaszukat!

5 témakörben feltett kérdésére azzal a gondolatsorral tudok választ adni, hogy : jól tudja, a hazai gyümölcsöknek , zöldségeknek a téli tárolás alatt csökken a vitamintartalma / ha import gyümölcsről beszélek, ahol most nyár van és a gyümölcs friss, akkor abban most nagyobb és akkor lesz kisebb, amikor ott van a "téli tárolás", azaz nálunk nyár van, tehát a hazai nem negatív minősítő jelző/ Főleg a vízoldékony vitaminokra gondolok.Nem tudom részletezni, de ízelítőt leírok:a frissen szedett alma C vitamin tartalma is különbözik:jonathan esetében 11 mg , Deliciusnál csak 7 mg, Sturmernél 25 mg 100 mg-ra vonatkoztatva és meghámozott almát értve ez alatt. 3 havi tárolás után kb. a felére csökken a C vitamin tartalom. Ugyanakkor az almahéjban 50-100 mg C vitamin is lehet almánként, ezért ne hámozzuk meg, viszont a tárolás alatt ez is csökken. Ha nem nyers zöldséget fogyaszt, annak vitamintartalma az elkészítéssel, konzerválással
is csökken. A vitaminok túlzott bevitele sem jó: az előbb ismertetett C-vitamin vesekövet okozhat, a zsíroldékony vitaminok túlzott bevitel esetén elraktározódnak és ez is tüneteket okoz / pl. hajhullás, testszerte viszketés/.Úgy gondolom, ha különös hangsúlyt helyez az egészséges életmódra, nem kell túlzottan aggódnia a vitaminok szerepén, ugyanilyen fontosak többekközött az esszenciális nyomelemek is. A patikákban kap olyan készítményeket, amik az életkornak számított legmegfelelőbb arányban tartalmazzák a napi vitaminszükségletet, a legtöbb esetben nyomelemmel kiegészítve. Ha vásárol ilyen készítményt és az előímegfelelően szedi, akkor sem alakulhat ki túlzott bevitel, ha az étrenddel a szervezetbe kerülő ismeretlen napi mennyiség mellett veszi be. Az ajánlotton felüli mennyiségben ne szedjen.
Vízoldékonyak:C, B6-,B12-,biotin,pantoténsav,niacin,fólsav,.
Zsíroldékonyak:A-,D-,E-,K-,cholecalciferol, phylloquinon. A szervezetben viszont csak az A-, E-, B12 tárolódik jelentősebb mennyiségben, a többi nem.


                                                                    dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink