• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szemünk fénye az Állami Számvevőszék

Címoldal 2019.11.23 Forrás: Weborvos Szerző:
Szemünk fénye az Állami Számvevőszék

Ha sokáig várunk, akkor a magyar egészségügyet fogja fenyegetni egy közgazdasági crux mortis (halál keresztje).

20 kórházigazgató már tanulja a modern és nyereséges (veszteségmentes?) gazdálkodás rejtelmeit az ÁSZ Akadémiáján. Néhány nap óta nem irigylem sem a direktorokat, sem az oktatóikat. Alaposan meg lehetnek zavarodva. Hiszen azért lettek oda delegálva, hogy megtanulják, mit csináltak hibásan. Szinte látom őket, ahogy bölcs, nagy fehér szakállal ékesített, és palástba öltözött tanítómestereikkel sétálgatnak az ÁSZ valamelyik oktatási központjának boltozatos aulájában (mint a filozófusok a vatikáni Stanzák első termében, az Athéni Iskola híres képén, ahol Raffaello Santi mester Arisztotelész kezébe az Etika című könyvet festette (véletlen?), és ő komoran mutat a föld felé) amikor hírnök jő, és pihegve jelenti: megváltozott a koncepció. Már nemcsak ők a hibásak az adósságokért. Társtettesnek hirdették az ÁEEK-t is. Már megint nem látom jól a klaviatúrát a röhögéstől (bocsánat!).

Az elmúlt másfél évben 4 glosszát szenteltem Domokos Úr sajtótájékoztatóinak, amelyekben mindig az intézményvezetőket és menedzsmenteket hibáztatta. 1)Ez most komoly, mert viccnek kicsit erős; 2) Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé; 3) Szőnyegbombázás vagy életmentő segítségnyújtás?; 4) Boldog Karácsonyt magyar kórházak) Egyedül egyszer, csak egy mellékmondatban jegyezte meg, hogy lehet, hogy a pénz is kevés. De azt akkor se mondta, hogy a kormánynak, a szaktárcának, a felelős államtitkárságnak vagy a középirányító szerveknek (ezek egyike az Állami Egészségügy Ellátó Központ - ÁEEK- a híres GYEMSZI utóda) ebben valamilyen szerepe lehetne.

Most pedig egy 2015-17 közötti vizsgálatra hivatkozva azt állítja, hogy igenis van felelősségük a kialakult helyzetért. Haladunk! Az nem sokat számít, hogy egy 2015 januárjában született gyermek már jár és beszél, és készül óvodába menni. Az se számít, hogy lassan 2 éve új vezetője (és számos új munkatársa) van az ÁEEK-nak. Az ÁSZ számos pontban javasol változtatásokat. Az ÁEEK a rémületből felocsúdva azonnal válaszolt, hogy a legtöbb hibát már (régen) kijavították. A többit meg haladéktalanul…

Végülis: boldogok lehetünk. Talán jövőre azt is várhatjuk, hogy az ÁSZ auditorok eljutnak a magyar GDP-ig. Rácsodálkoznak, és megállapítják: nini, hát az uniós országokhoz képest még arányaiban is sokkal kevesebbet fordítunk az egészségügyre (huncut, aki reálértékről is próbál beszélni, pedig nagyrészt ezért tudnak 3-5-szörös közalkalmazotti bért fizetni „kitántorgó” kollégáinknak). Még a visegrádi kollégákhoz képest is. Nagyon reménykedem, hogy nem kell még egy további évet várni, hogy észrevegyék, nemcsak a közfinanszírozás kevés, hanem a magánfinanszírozás is kiemelkedően magas. Ez utóbbi még tempósan növekszik is.

Nekem még tanították a Korányi-Klinikán, hogy ha a súlyos lázas beteg hőmérséklete csökken és a pulzusszám emelkedik, az tünet a crux mortis – a halál keresztje. Ha sokáig várunk, akkor a magyar egészségügyet fenyegetni fogja (vagy már itt is van? remélem nem!) egy közgazdasági crux mortis? De akkor már nem lesz elég az ÁEEK-ra mutatni! Akkor az ég felé is kell, mint Platon, Raffaello bal oldali központi alakja a híres képen. És akkor hagyjuk meg a választ az olvasónak, kire gondolhat Platón magyar utóda, Domokos Elnök Úr, az égiekre, vagy netán valamilyen földi magasabb instanciára? Kormány? Országgyűlés? Jó lenne tudni a választ! Hajrá ÁSZ! Egyre jobban megszeretünk!

Kapcsolódó hírek