• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ADVENTI HÁBORÚ

Egészségpolitika 2021.12.18 Forrás: Weborvos Szerző:
ADVENTI HÁBORÚ

Kétség és remény között – dr. Szepesi András jegyzete.

Csak nem akar még nyugodni a COVID-19 vírus a földgolyón. Még abban is valamilyen fura szabálytalanságot mutat, hogy egyik országban (vagy inkább gócban) éppen tombol, egy másikban lassul vagy szinte eltűnik. Majd „gondol egyet”, mutálódik, és új erőre kapva támad. Ennek megfelelően az egyik ország minden erejét megfeszítve harcol, intézkedik, míg a másik éppen lazít, pihen, gyászol, de leginkább készül a következő hullámra.

Pontosan egy éve magasra csapott a reménység lángja: megvan a csodafegyver, a védőoltás, és elindulhat egy civilizációs hadjárat a „gonosz” ellen. El is indult. A gyógyszergyárak ontani kezdték a vakcinát. Közben a „sátán gépészkedett”, hogy a különféle fejlettségű országok különböző típusút vakcinát készítsenek, lehetőséget adva a világ szakmai- és médiaelitjének a parttalan vitatkozásra, amibe a politikusok lelkesen bekapcsolódtak.

A gyógyszergyáraknak ez a vita nem volt ellenére, mert a közöttük kialakult gazdasági versenyt sikerült úgy összekuszálni, hogy abból a hatalmas üzletek mellett másodlagos bajok is kikeveredtek. Az országok fizettek, mint az a „katonatiszt”, akire a magyar kultúrában oly szívesen hivatkozunk.

A vírus ugyan „kicsit megijedt”, de csendben elkezdte a vakcina célpontjait, a tüskefehérjéit változtatgatni, és – antropomorf és igazságtalan megközelítéssel – csendesen, talán somolyogva nézte, mekkora riadalmat okoz a mutánsok megjelenése a népek és az ő vezetőik körében. A gyárak fokozták a termelést, a tudósok vizsgálták a lehetőségeket, a kormányok vérmérsékletüknek és tanácsadóik javaslatának megfelelően visszatértek a járványügyi megelőző intézkedésekhez is, és a kettőt kombinálták, abban a reményben, hogy minimalizálhatják a fertőzöttek, a betegek és az áldozatok számát. Nem teljesen eredménytelenül, mert amikor csitul a járvány, levegőhöz jutnak az emberek.

Alkohol

De nyugodtak még nem lehetünk. Máris felbukkant a lehetséges ötödik hullám réme: az omikron változat. Keveset tudunk róla, de azt már igen, hogy iszonyatosan gyorsan terjed. Talán a háromszor immunizáltak valamilyen védelmet élveznek ellene, de még itt is sok a kérdés.

Hogy milyen fura reakciókat vált ki a félelem, azt jól mutatja Norvégia példája. Valamilyen okból náluk fokozottan szaporodtak a fertőzések. Egyéb intézkedések mellett három napja bevezették az alkoholfogyasztás teljes tilalmát a közösségi helyeken, vendéglőkben, bárokban. Magyarázat van rá: így csökkentik a közösségi találkozásokat. De ahol akció van, ott reakció is akad: a tegnapi kormányfői csúcson Brüsszelben összeült a finn és a svéd miniszterelnök, hogy mit tehetnek a várható „alkoholturizmus” veszélyei ellen.

Ha nem lenne ilyen nagy a baj, akár nevethetnénk is az ügyön. Mert az alkohol, az italozás rendesen hozzá tartozik az emberiség történetéhez. Egyik régi, kedves dumám: „a világtörténelmet alkoholosan közepesen befolyásolt állapotban követték el.”  A különféle művészetek erre bőséges adalékkal szolgálnak. Én csak kettőt említek, és aki nem tartja blaszfémiának Advent csöndjében az ilyesmit, az éppen a norvég intézkedés fényében hallgassa meg a Hofi Géza zseniális „Piál a föld” című pamfletjét.

A megváltás lenne a megoldás?

De amiről Hofi a kicsúfolt mintát vette, az nagyon komoly dolog. A kifosztott, kirabolt, magára hagyott Afrika állapota, a COVID-19 járvány fényében ezerszeres erővel dörömböl a fejlett világ ajtaján. Nem véletlenül itt mutálódnak a vírusok. 1985-ben a popzene legnagyobb alakjai, akik közül sajnos többségük már csak lemezeken, felvételeken él, „USA for Africa” címmel útjára bocsátottak egy dalt és egy jótékonysági programot. A dal a zenekedvelők kincse maradt, ma, 36 év után is nosztalgiával hallgatjuk, nézzük, de Afrika helyzetének megváltoztatásához ez is kevés volt.

Ha már a „sátánt” említettem (ez behelyettesíthető emberi gonoszsággal, önzéssel, butasággal, rossz politikákkal, embertelen kizsákmányolással, a környezet kirablásával és tönkretételével, történelmi igazságtalanságokkal stb.) ne feledkezzünk meg az emberek eredményes megosztásáról sem.

Mintha nem lenne elég baj a járvány, a szegénység, az igazságtalanság és sok egyéb szörnyűség, még egy olyan jelenséggel is meg kell küzdeni, mint a vírustagadók, az oltás ellenesek megjelenése, szervezkedése, propagandája. És előáll itt az „ember tragédiája”, a két csoport mindegyike magát tekinti normálisnak, a tudás és az igazság birtokosának.

Persze, ilyesmit láttunk már a modern politikai pártok környékén, csak ők a választóvonalat nem a természettudományok, hanem a társadalomtudományok területén találják meg. Megértem, ha ilyen konfliktusok láttán az emberek őszintén várják a Megváltó megjelenését, mert – sokak véleménye szerint - közöttük más már úgyse tud igazságot tenni.

Egészségügy reflektorfényben

Egy kérdésben volt/van viszonylagos egyetértés az egyszerű emberek, a szakemberek, a politikusok és a médiumok között: mindenki aggódik az egészségügyi rendszerük és a benne dolgozó szakemberek, és segítőik állapotáért, mert ha már megvan a baj, a fertőzés, akkor az ő tudásuk, eszközrendszerük az a végső menedék, ahová a veszélyben lévő emberek segítségért fordulhatnak. Valamint ők tudják erejük megfeszítésével a folyamatos és/vagy kampányszerű oltási programokat megvalósítani. Az ő teljesítő képességük, kapacitásuk nem végtelen, és könnyen nem bővíthető. Elfáradásuk, kiégésük, még középtávon is pótolhatatlan veszteség.

A vírus újabb és újabb fertőző hullámának felbukkanásával a veszély újratermelődik. Már kezdtünk reménykedni a negyedik hullám, a delta mutáns lassú visszavonulásában. Hátha valóban jön egy ki szünet az életünkben!

Egy békés Karácsony, család, közösségek, szeretet, és a keresztényeknek a Megváltó születésének reményt hozó ünnepe. A lelki – testi pihenésé.

Reménykedjünk, hogy így lesz.

A remény csillaga

A világ egyik legismertebb temploma. Igen, a Sagrada Familia, a Szent Család-templom Barcelonában, Katalónia fővárosában. Antoni Gaudí fenséges, besorolhatatlan, zavarba ejtő épülete. 1882 óta épül, talán 2027-re kész lesz. És akkor most, december 8.án a Szűz Máriáról elnevezett torony tetején kigyulladt egy csodálatos új csillagdísz, hogy a betlehemi csillagra emlékezve beragyogja fényével a várost és a világot. Egy sötét és szenvedéssel teli időszak után utat mutasson.

Egy hét múlva Karácsony.

Vigyázzunk egymásra!

 

Címlapkép: A Sagrada Familia Szűz Mária tornyán lévő csillag. Basílica de la Sagrada Familia.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink