• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ÉS A BETEGEK?

„Fogadjuk meg II. János Pál üzenetét, gondoljunk a betegekre és ápolóikra” – Dr. Szepesi András jegyzete.

Még egy óra van hátra február 11. napjából.

12-én már hivatalosan indul a 2022-es országgyűlési választások kampánya. Egész nap vártam, hogy a médiumokat uraló politikusok, még egyszer, utoljára megszólaljanak egy civil témáról, amelyik egyformán érint minden politikust, médiumot és civil embert. Február 11-én van ugyanis a Betegek Világnapja.

Betegek nélkül

Éppen 30 éve kezdeményezte a Betegek Világnapjának bevezetését II. János Pál pápa, akinek neve elé egy ideje odaírhatjuk, hogy szent. Azért, hogy: „Isten népét, a katolikus egészségügyi intézményeket és a civil társadalmat arra ösztönözze, hogy fokozottan figyeljenek a betegekre és az őket gondozókra.”

Ferenc pápa is felhívta erre a figyelmet szerdán, a Vatikánban.

Van ennél ma aktuálisabb kérdés Magyarországon és a világon a COVID járvány ötödik hullámának idején?

Nyilván van, mert az Országos Mentőszolgálat szép megemlékezésén túl csak néhány egyházi intézmény reagálását láttam.

Kritikusaim időnként azzal vádolnak, hogy lassan átképzem magam kremlinológusnak. Oroszország felemelkedését, világgazdasági és politikai szerepét látva, ez nem is tűnik olyan rossz szakmának (ide egy vigyorgó fejecskét, „szmájlit” kellene szerkeszteni, nehogy valaki komolyan vegye). De makacsul meg vagyok győződve arról, hogy a kormányzati hatalmat gyakorlókat, megnyilatkozásaikat, szabályaikat komoly figyelemmel kell követni. Enélkül sok történés nem érthető, és ahogy láthattuk, rengeteg ember, aki a médiumokban szóhoz jut, ennek hiányában csak növeli a zűrzavart.

A kormányinfó elmaradt, miniszterelnök úr interjúja szintén. Pedig mekkora kommunikációs labda leütését kínálta ez az ünnep és ez az évforduló. A ziccert az ellenzéki speakerek is kihagyták, pedig elkezdődött az évértékelések „szezonja”. Nem beszélt erről a talpig mosolyba öltözötten felbukkanó országos tisztifőorvos asszony sem, akit sokáig hiányoltunk a nyilvánosságból. (Mielőtt valaki részrehajlással vádolna: nem a személyről szólok, szerintem a funkció nem tűnhet el hosszabb időre egy járvány idején.)

Dunning–Kruger hatás

Én reménykedő típus vagyok, és szeretnék már szabadon mászkálni kedvenc városomban, de azért a számok még nem igazolják a járvány gyors eltűnését. Valami stagnálás van, a korábbi hetekhez képest alacsonyabb szinten, de ez még messze van az eltűnéstől. Ugyan, sok mindenki az Omikron B1 kellemes tulajdonságairól regél, de egyes országokban (USA, Franciaország, Brazília) még mindig magas a fertőzés terjedése és a halálozás is. Bár a betegség átlagos lefolyása a fiatalabb korosztályokban valóban enyhébb, „influenzaszerű”, azért nem lehetünk teljesen nyugodtak. A magas átoltottságú országok nyitnak, a fertőzési gócok körül zárnak, és folyik az ötletelés.

Még jó hogy csak a hazai médiumokat és a szociális felületeket követem, mert ha világszinten is ez megy (sok jel van rá), akkor tényleg elkövetkezhet Bábel, vagy valamelyik kollektív őrület ideje.

Ahol még van egy szikrányi humor az emberekben, egyre gyakrabban hivatkoznak a Dunning–Kruger hatásra, amely grafikusan ábrázolja a tudatlanság – tudás és a magabiztosság – bizonytalanság –szakértői kompetenciák összefüggéseit.

Persze, az emberek nem szívesen ismerik be sem a tudatlanságot, sem a tévedést, így azután a közösségek mentális gyógyulása gyakran lassabban következik be, mint a fizikai. Ráadásul „kinek van arra energiája”, hogy egy-egy megmondóembert, politikust, celebet egyedileg szembesítsen a múlt heti, múlt havi, múlt félévi tévedésével (hülyeségével). Így azután a „levegőben” és a közösségi terekben összekeverednek a régebbi és mostani mondások, állítások, naív és üzleti „harsogások”, politikai indíttatású állítások, cáfolatok. Ezt már számos alkalommal szóba hoztam, és mintha értenének belőle a felelősök (persze lehet, hogy mint Marconi és Popov – párhuzamosan találtuk fel a rádiót).

1812

Müller Cecília ma új információs vonalat jelentett be az 1812 hívószámon – és egy portált az egeszesgvonal.gov.hu címen, valamint további kapcsolódási pontokat is ígért. Úgy tűnik, kezdenek felébredni a téli álomból. Ahogy a regisztráció nélküli oltási rendszer, úgy egy jobb információs rendszer is hozhat eredményeket.

És erre mindennél nagyobb szükség van és lesz. Mert szerintem a világ nem fog már visszatérni a korábbi gondtalan életéhez. Vagy ha igen, akkor az ahhoz vezető út hosszú és bonyolult lesz.

Mert már felütötte a fejét egy B2-es mutáns, amiről egyelőre nincs biztos információ. Végre úgy tűnik, van gyógyszer a Covid fertőzés korai kezelésére és ez remélem itthon is hamarosan elérhető lesz. A kormány mindenesetre rendelt 50 ezer adagot. Friss hír, hogy az amerikai hadsereg, a Walter Reed Kórház kutatóközpontjában már a humán 1 fázisát vizsgálja egy olyan új oltóanyagnak, amelyik más biológiai alapokon egy sokkal szélesebb spektrumú immunitást nyújthat a koronavírus jelenleg ismert és további mutánsaival szemben. Látva az elmúlt két év információs kavalkádját, jó lenne, ha az új folyamatok már nem ezen az információs szmogon keresztül érkeznének a szakmai és laikus közvéleményhez.

Nehéz napok

A gondolkodó, a közügyek után érdeklődő emberek számára nehéz 50 nap következik. Ha nem lenne annyi gondunk a járvány, a következményei, a mindennapi élet nehézségei miatt, akár érdeklődve figyelhetnénk, hogy a kampány során mit bírnak el a propagandával súlyosbított papírlapok, és elpirul-e a mikrofon, ha valami furcsaságot találnak bele mondani.

Még a rendszerváltás hónapjaiban, korábbi külföldi utam tapasztalatai alapján azt gondoltam, hogy egy választási kampányon jól fogunk szórakozni. Színes lufik, papírcsákók, kampánydalok, fellépő híres művészek fogják az ilyet élményszerűvé tenni. A pártok azért fognak küzdeni, hogy nekünk, a népeknek jó legyen. Ha nyernek, betartják az ígéreteiket. Lesz egy sokkal jobban működő egészségügyünk mind a betegek, mind a benne dolgozók számára. Hát, erről a történetről sokat írtam az elmúlt két évben, és még messze nincs vége.

Addig is fogadjuk meg II. János Pál üzenetét, gondoljunk a betegekre és ápolóikra. Ne legyen kétségünk, az idő gondoskodik róla, hogy mindannyian eljutunk abba a korba, hogy értünk és ránk kell gondolni.

Vigyázzunk magunkra, egymásra, az egészségügyünkre.

Éljük túl a járványt és a választási kampányt!

 

Címlapkép: A Dunning–Kruger hatás grafikus ábrázolása. További részletek a Wikipédián

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink