• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SZABADSÁGON 3.

Dr. Szepesi András rendes szabadságát tölti. Ám olvasóinkat nem hagyjuk hétvégi jegyzet nélkül!

A jegyzetírónak legalább kétévente egyszer szüksége van hosszabb pihenésre, feltöltődésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2022 júliusában megérdemel egy egész hónapos szabadságot Szerkesztőbizottságunk Elnöke, dr. Szepesi András.

Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül… Csupán annyit tettünk, hogy végigolvastuk az egy évvel ezelőtt írt jegyzeteket, onnan idézünk néhány gondolatot, és természetesen hozzáférést adunk az eredeti cikkhez. Furcsa érzés megélni azt, hogy az egy évvel ezelőtti gondolatok még mennyire aktualitásak ma is…

 

1. Politikai járványtan

 

„Tanultunk-e valamit a megelőző három hullámból?” – teszi fel a kérdést dr. Szepesi András.

 

Vége van a nyárnak

 

Hűvös szelek járnak…

 

Móra Ferenc énekelhető gyermekversét már nagyapám is mondogatta nekem a háború után, amikor nemcsak az időjárás, hanem az emberellenes politika és a szegénység miatt is, a gondtalanabb nyár után didergős ősz következett.

 

Ha végig mondjuk vagy olvassuk ezt a két emberöltővel ezelőtt, még egy „másik kapitalizmusban” írott verset, hamar rájövünk, hogy a kedves, vidáman szomorkás elsődleges gondolat, a cinegemadár hiányzó téli lábbelije, keserű kritikát hordoz a szegénység és gazdagság egyenlőtlenségéről, amit a természet zordra fordulása felerősít. Erős áthallás ez a világjárvány okozta gondokra.

 

Hűvös szelek

 

A hirtelen jött hidegfront véget vetett a legmelegebb nyárnak, amit a meteorológiai megfigyelések elmúlt 130 évében mértek. Hirtelen vége szakad annak a viszonylagos gondtalanságnak, ami a COVID-járvány elmúlt másfél éve és három, meglehetősen durva hulláma után a magyarok, de talán az emberiség nagy része is megérdemelt ajándéknak tekinthetett.

 

Egyes országokban már korábban, nálunk néhány napja megkezdődött a negyedik hullám, immár egy olyan vírusmutánssal, amelyik fertőzőképessége sokszorosa az eredetinek.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/politikai-jarvanytan-269184

 

2.Ne tippelj, védekezz!

 

„Nektek, magyaroknak, több szerencsétek van, mint eszetek” – dr. Szepesi András jegyzete

 

Elmúlt a „hosszú forró nyár”, de az ősz még nem tudott beköszönni. Küzdenek egymással az időjárási frontok. Jó lenne egy hosszabb „indián nyár” (magyar megfelelője egy nagy szemtelenség, inkább a német eredetit írom ide, amiből tükörfordították: „Altweibsommer”), azzal a megjegyzéssel, hogy az öregfiúkat ugyanolyan kellemesen melegíti az őszi napsugár, csak ők demográfiai okokból egyre kevesebben vannak.

 

Szabadság, béke, vidámság

 

Furcsa hét, hetek vannak mögöttünk. Egyfelől az országos „oltakozási” számok mintha befagytak volna. Ezen valamit enyhít a 12 év feletti iskolások megkezdett oltása, és az idősek, betegek és a régebben oltott egészségügyi dolgozók harmadik oltása. A COVID 4. hulláma pedig itt csapkod körülöttünk. Nálunk kizárólag az egészségügyi intézményekben maradt fenn a kötelező maszkviselés, távolságtartás, forszírozott fertőtlenítés. Teljes szabadság, béke, vidámság, mintha minket elkerülhetne a járvány. Még ideológusai is akadnak a klasszikus járványügyi védekezés ellenzőinek, így próbálják az oltás kizárólagosságára felhívni a figyelmet. Nem jó eszköz, mert eljöhet az idő, amikor a járvány terjedésének lassításához ezekre is szükség lehet. Vagy ha olyan vírus jön (ez nem rémhírterjesztés, csak reális esélylatolgatás), amelyik már nagy mértékben vagy teljesen „kicselezi” az eddigi oltásokat. Vagy csak egyszerűen berobban egy hagyományos influenza, amit eddig nagy valószínűséggel és mértékben éppen a maszk viselésével szorítottunk minimumra.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ne-tippelj-vedekezz-269300

 

3. TERRORIZMUS, POLITIKA

 

…eközben a vírus vidáman fertőz, a járvány halad a maga útján… Dr. Szepesi András jegyzete.

 

Régóta tudom, hogy minden, ami körülvesz bennünket, az valamilyen mértékben a politika által vezérelt, befolyásolt, érintett. Olyan jó hinni, hogy amikor egy orvos „elbújik” a kutató laboratóriumban, vagy kezébe veszi a szikét, újabban az endoszkópot vagy az intervenciós katétert, akkor csak az van, amire koncentrál. Lehet, hogy ez néhány percig, óráig így is van, és sokak számára ez mámorító, ez az egyes szakmák varázsa.

 

Az elmúlt héten leültem ebédelni két barátommal, egykori intézményvezetőkkel, mindhárman a „tapasztaltabb korosztályokból” és néhány percig felhőtlenül élveztük egymás társaságát, „a szabadság kicsi köreit”, de azután a politika „utánunk csaholt”, mert elkezdtünk a szakmánkról beszélgetni.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/terrorizmus-politika-269424

 

4. KÉT MAGYARORSZÁG?

 

„Egyesítsük Magyarországot!” – javasolja dr. Szepesi András jegyzetében.

 

Aggodalmas jegyzet következik.

 

Sajnos, a történelmünk számos ilyen dichotómiát cipel. Már a honfoglalás előtt érzékelhető volt a kulturális különbség a Duna két oldalán, hiszen Pannóniát a római birodalom pacifikálta, míg a túlsó parton kezdődött a „barbaricum”. A magyarság kezdeti századaiban a keresztény-pogány megosztottság pusztított, a török időkben az ország formálisan is kettészakadt, a reformáció terjedésével megjelent a katolikus-protestáns vita, és hamarosan a Rákóczi szabadságharccal megjött a kuruc-labanc ellentét is. A reformkorral kezdődően napjainkig tart a kormánypárt(ok)-ellenzék szembenállás.

 

Csak egy-egy csodálatos pillanatban, nem ritkán tragédiák árnyékában tűnt úgy, hogy az ország népe egységes, legalább is a nagy többség egy irányba húz. A két nagy szabadságharcunkat (1848, 1956) így őrzi a közösségi emlékezet, és néhány pillanatra még a 30 év előtti társadalmi-gazdasági rendszerváltozás is ilyennek tűnhetett.

 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ket-magyarorszag-269538

 

Címlapkép: Raffaello Sanzio: Az athéni iskola. 1509-11. Freskó. 500x770 cm. Apostoli Palota, Vatikán, Róma.

 

Legolvasottabb cikkeink