• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

WMC: A hely, ahol A-tól W-ig ellátják a beteget

Egészségpolitika 2021.03.24 Forrás: Weborvos Szerző:
WMC: A hely, ahol A-tól W-ig ellátják a beteget

"Amiben mi igazán tudnánk segíteni, az az oltások lebonyolítása, itteni megszervezése".

Hogyan élik meg a mostani világjárványt a magánegészségügyi intézmények? Tényleg hozzájuk vándorolt az a többezer orvos és ápoló, akik a jogviszony törvény miatt elhagyták a közellátást? Vajon hozzá tudnak járulni a jelenlegi katasztrofális egészségügyi helyzet megoldásához? A kérdéseket az egyik legnagyobb magánellátó intézmény, a Wáberer Medical Center (WMC) ügyvezető igazgatójának, dr. Mári Róbertnek tettük fel.

-        A járvány első hullámában sokat veszítettek a magánegészségügyi intézmények, hiszen rájuk is vonatkozott a zárás. Most viszont szabadon működhetnek. Ráadásul sok nem-covidos beteg kiszorul az állami ellátásból, hiszen a fertőzöttek ellátása majdnem mindent felülír. Önöknél mindez hogyan csapódik le?

-        Kifejezetten nagy a járóbeteg-forgalmunk, ez egyaránt igaz a szűrővizsgálatokra, és a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok iránti keresletre is. Úgy tűnik, nagyon sok krónikus beteg a járvány miatt tart attól, hogy állami intézménybe menjen, és inkább ide jönnek rendszeres felülvizsgálatra is. Tehát jelentősen bővült a forgalom, hiszen új páciensek is megjelentek és persze azok sem maradtak el, akik eddig is itt gyógyultak.

-        Lehet egy konkrét számot mondani, mekkora ez a bővülés?

-        Mihez képest? Hiszen a Wáberer Medical Center nem sokkal a pandémia előtt nyitott meg, és az eltelt egy-másfél évben rengeteg új szolgáltatást vezettünk be. A tavaly márciusi forgalomhoz képest tehát sokszorosa a mostani betegforgalmunk, viszont ez a növekedés az ellátások egyre szélesebb palettájának is köszönhető. Nem véletlenül választanak minket egyre többen, hiszen például diagnosztikában nálunk megtalálható az MR, a CT, a mammográfia, de a járóbeteg-ellátásban is ott van a kardiológiai központ, az ortopédiai centrum, a sebészet, mindez 15 ágyas fekvőbeteg háttérrel. Tehát olyan komplex szolgáltatást tudunk nyújtani, hogy ha ide bejön a beteg ától cettig, vagy ahogy mi szoktuk mondani ától w-ig képesek vagyunk ellátni.

-        Melyek a legkeresettebb szolgáltatások?

-        Vannak post-covid szűréseink, amelyek során átfogóan megvizsgáljuk a fertőzésen átesett pácienseket, ezekre nagyon sokan jelentkeznek. A PCR-tesztelés iránt is folyamatosan nagy az érdeklődés, hiszen jól szervezetten, kényelmes körülmények között végezzük el, és rövid idő alatt, általában 24 órán belül az eredmény is elérhető lesz az ügyfélportálunkon. Láthatóan nő a kereslet a nagyízületeket érintő ortopédiai műtétekre, így a csípő-, térdprotézis beültetésekre is, hiszen a közellátásban ezekre a beavatkozásokra egyre hosszabb a várólista. A betegek közül pedig azok, akik ezt megengedhetik maguknak, rászánják a pénzt, csakhogy ne kelljen várniuk. A Wáberer Ortopédiai Centrumban jelenleg tíz neves ortopédsebész dolgozik, azaz a növekvő páciensszám ellenére néhány héten belül el tudjuk végezni a szükséges műtétet.

-        Ha már a neves orvosokról volt szó, gondolom, most a jogviszony törvény miatt is, nincsenek HR-problémáik, tudnak elég szakembert szerződtetni?

-        Ez valóban így van, de a munkaerőpiaci helyzettől függetlenül megszűrjük a jelentkezőket, mielőtt egymás tenyerébe csapunk. Egy megbízható márkát építünk, amelynek a középpontjában az ügyfélbiztonság áll, és ebben nem kötünk kompromisszumot. Kifejezetten olyan orvosokat keresünk, akik szívesen igazodnak ehhez az értékrendhez, és akiknek a szakmaisága vonzza a piacról a hasonlóan gondolkodókat. Több mint 20 orvosunk külföldről jött haza: rangos nyugat-európai intézményekben szereztek tapasztalatot, és sokan kifejezetten ezért a munkáért tértek vissza Magyarországra.

-        Most lehet, hogy sokan közülük is át lesznek irányítva a Covid-ellátásba. Hiszen megjelent a rendelet, hogy a magánegészségügytől is közreműködést várnak. Legyen az infrastruktúra vagy szakember…

-        Egyelőre még nem kerestek meg bennünket. Azt gondolom egyébként, hogy ebben a mostani járványban minden magánellátónak ki kell vennie a részét a védekezésből. De csak addig tudunk segíteni, ameddig a kompetenciáink tartanak. Hiába mondanánk, hogy hozzanak ide ötven lélegeztetett beteget, ha az ellátásukhoz nincs elég ágyunk, és intenzíves háttér sem, ami egy súlyos covidos beteg ellátásához elengedhetetlen. Amiben mi igazán tudnánk segíteni, az az oltások lebonyolítása, itteni megszervezése.

-        Azért elképzelhető, hogy a Wáberer orvosait, szakápolóit kérik majd kölcsön…

-        Nem lenne szerencsés. Hiszen most is tehermentesítjük a közellátást azzal, hogy fogadjuk azokat a nem-covidos betegeket, akiknek az ellátása jelenleg nem megoldott a járvány miatt. Ha elvinnék az orvosainkat és a szakdolgozóinkat ezek a betegek sehova sem tudnának menni. Ráadásul egy átvezényelt egészségügyi dolgozónak minden új, hetek telhetnek el, amíg magabiztosan mozog az új intézményben, és hatékonyan be tud kapcsolódni a betegellátásba. Egyébként minden tiszteletem a Covid-ellátásban dolgozó orvosoké, nővéreké hiszen emberfeletti munkát végeznek. És ha tényleg odáig fajul a helyzet, hogy már a szakmai érveknél is fontosabb, hogy a fertőzött betegeket elhelyezzék, és ellássák, akkor a 15 ágyunkkal természetesen állunk ennek is elébe.

-        Önök, mint magánegészségügyi intézmény nyilván vannak kiadásaik, költségeik, a piacról élnek. Ha előállna egy ilyen helyzet mennyi pénzt kérnének az államtól?

-        A rendelet egyértelműen fogalmaz: a Covid-ellátásba bekapcsolódó magánellátót kártalanítás illeti meg. Szerintem felesleges most arról beszélni, hogy egy ilyen helyzetben majd milyen kár ér minket és ezért milyen kompenzáció illet majd meg minket. Valamennyien érezzük, hogy a védekezésben magánszolgáltatóként is részt kell vennünk. Fontos lenne viszont, hogy ez a saját kompetenciáink mentén, a lehetőségeinknek és hátterünknek megfelelő feladatokon keresztül történjen. Hiszen ezzel tudjuk a legjobban szolgálni a betegeket.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink