• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

120 végzős hallgatót avattak gyógyszerészdoktorrá

Hírek 2022.07.06 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
120 végzős hallgatót avattak gyógyszerészdoktorrá

A 120 végzősből 27 hallgató angol illetve német nyelven folytatta tanulmányait.

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) diplomaátadó ünnepségén 120 hallgató vehette át diplomáját, közülük 93-an magyar, 20-an angol, 7-en pedig a német nyelven folytatták tanulmányaikat. A Madách Színházban megrendezett ünnepségen dr. Merkely Béla rektor, dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Antal István dékán köszöntötte a végzett hallgatókat.

A Madách Színházban megrendezett ünnepi szenátusi ülés és diplomaátadó ünnepség dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjével indult, melyben kiemelte: a nemzetek versenyében a minőségi oktatás megmaradásunk egyik legfontosabb záloga, ezt szolgálja a magyar felsőoktatás klebelsbergi alapokon nyugvó megújítása is. „A kibővített intézményi autonómia, a versenyképesebb működés, a sarkalatos törvényben rögzített közfeladat-ellátást szabályozó modell mind ennek a kereteit teremtik meg. Mégpedig úgy, hogy mára büszkén elmondhatjuk: a magyar felsőoktatás finanszírozása idén elérte a GDP 2 százalékát, több mint 1 000 milliárd forintot, mellyel Európa élvonalába tartozik. A 2030-ra kitűzött egyetemi és ehhez kapcsolódó innovációs fejlesztéseink sem kevésbé ambiciózusok, több mint 2 700 milliárd forintot tesznek ki” – emelte ki. Hozzátette: a forrásbővülés mellett fontos az ehhez kapcsolódó új szemlélet is.

Dr. Hankó Balázs felhívta a figyelmet: az első eredmények biztatóak, hiszen a Semmelweis Egyetem ismét előrelépett a nemzetközi rangsorokban, 2030-ra pedig az a cél, hogy legyen legalább egy magyar egyetem a világ top 100 és három magyar intézmény Európa 100 legjobb egyetem között; ismét legyen új magyar Nobel-díjasunk; a diplomások hazai aránya és bérelőnye pedig meghaladja a V4-ek átlagát.

Gyógyszerészként nekünk igazán tudnunk kell, mit jelent az, hogy a minőség igényével élni! Azzal, amely magában foglalja nemcsak a gyógyszer minőségét, melynek minden lépésében diplománk által őrei vagyunk, hanem azt a minőséget, mellyel az adott szer a ránk bízott betegnek elhozza a gyógyulást, fájdalmai enyhülését, mert a minőség itt és így válik teljessé – húzta alá a helyettes államtitkár. Felhívta a figyelmet: a most diplomát kapó hallgatók szerepet vállaltak a pandémia idején, valamint segítettek és segítenek az orosz-ukrán háború bajbajutottjain is.

Ezt követően dr. Merkely Béla mondott ünnepi beszédet. „A pálya, amit választottak, nemcsak elismerést, sikert és társadalmi megbecsültséget ígér, de a lehetőségek tárházát is” – szólt a végzett gyógyszerészhallgatókhoz. „Önök, akik a gyógyszerészetben találták meg hivatásukat, jól tudják, hogy a legtöbb bajra a gyógyírt kétféleképpen találhatjuk meg. Egyrészt úgy, ha kellő odafigyeléssel felfedjük és felhasználjuk, amit a természet alkotott, és a gyógyítás szolgálatába állítjuk. Másrészt a modern kori tudomány és tudós eszközeivel: ha kellő tudással, találékonysággal, kitartással mi magunk alkotunk új vegyületeket, formulákat, új technológiákat” – emelte ki a rektor.

Kitért arra, hogy a most diplomájukat átvevők közül lesznek, akik a háttérben dolgozva kutatnak, kísérleteznek és fejlesztenek, míg mások a patikában vagy a kórházi, klinikai ellátásban egy csapat tagjaként közvetlenül a betegeket szolgálják majd – az azonban mindannyiukban közös, hogy az emberi egészség védelme, a gyógyítás ügye vezeti majd őket munkájukban.

„Az emberiség történetében vissza-visszatérő alkalom, hogy egy baj, betegség először leküzdhetetlennek tűnik, de végül mindig jön valaki, aki megtalálja a gyógyírt, legyen az egy új gyógyszer, technológia vagy eljárásrend. És mindegy, hogy a természetben fedez fel valaki egy vegyületet, vagy egy korábban már ismert szert, technológiát alkalmaz új célra, esetleg maga alkot egy egészen új képletet, vezet be egy új eljárást” – húzta alá a rektor, példaként említve Semmelweis Ignácot, Szent-Györgyi Albertet és Karikó Katalint.

„Ők mind-mind alkotók. Mindannyian azért dolgoztak, és mellettük megannyi kutató, biokémikus, vegyész és gyógyszerész nap mint nap a betegek érdekét szem előtt tartva azért dolgozik, hogy a bajokra ma és holnap gyógyír legyen. Ennek köszönhető, hogy ami tegnap még halálos kór volt, az ma már egyre inkább megelőzhető, leküzdhető, túlélhető, azaz gyógyítható betegséggé vált. Bízunk benne, hogy ilyenné válik a koronavírus is – az a kór, ami az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legpusztítóbb járványát idézte elő” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a végzős hallgatók személyesen is kivették a részüket a koronavírus elleni harcból, hiszen mintegy 10 ezer munkaórát áldoztak arra, hogy segítsék legyűrni a kórt és megvédeni az emberek egészségét.

A Semmelweis Egyetem küldetése, hogy világszínvonalú szakmai tudást adjon át, elsőrangú szakembereket biztosítva Magyarországnak, és nemzetközi hallgatóink révén a világnak. De ugyanilyen fontos, hogy olyan erkölcsi elveket és emberi értékeket is átadjunk hallgatóinknak, amelyekkel felvértezve nemcsak szakmájuk legjobbjaivá, de kiváló, áldozatkész emberekké is válnak az évek során – fogalmazott dr. Merkely Béla, hozzátéve: a jelenlévők a világ egyik legszebb hivatásterületének, az orvos-egészségtudománynak a gyakorlóivá váltak, ráadásul a világ egyik legjobb egyetemén, egy világjárvány kellős közepén szereztek diplomát, tudást és életre szóló tapasztalatot.

 Fotó: Kovács Attila/SE

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink