• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lyme-kór: folyamatosan emelkedő esetszám

Lyme borreliosis 2022.11.09 Forrás: Weborvos
Lyme-kór: folyamatosan emelkedő esetszám

Amerikai egészségügyi vezetők sürgetik a Lyme-kór veszélyeinek tudatosítását.

Lehet, hogy Ohio állam északkeleti részén az időjárás lehűl, de az egészségügyi vezetők figyelmeztetnek, hogy a régió még nincs túl a kullancsszezonon és az általuk terjesztett betegségeken.

Szeptember végéig az ohiói Egészségügyi Minisztérium (ODH) 2022-ben eddig legalább 285 emberi Lyme-kóros megbetegedést jelentett.

Az elmúlt évtizedben a bejelentett esetek száma a 2012-es 67-ről 2021-ben legalább 582-re ugrott az egekbe.

„Az esetszám folyamatosan emelkedik” – mondta Nate King, a Summit County Public Health Egészségügyi Otthonok kezdeményezésének felügyelője. – „Ahogy telnek az évek, az aktivitásban és a számokban is látszik, hogy nyugatra és északra is mozog”.

King kifejtette, hogy Summit megye számai 2022-ben eddig 9 százalékkal nőttek a 2021-es év azonos időszakához képest. Az ODH szerint az állam Lyme-kóros eseteit túlnyomórészt a nimfakullancsoknak nevezett éretlen fekete lábú kullancsok terjesztik. A tünetek jellemzően 3-30 nap alatt jelentkeznek.

Ezek közé tartozhatnak:

  • körkörös vörös folt (Lyme-folt)
  • fejfájás és nyakmerevség
  • láz
  • hidegrázás
  • izomfájdalmak
  • szívdobogás érzés
  • gyulladás

A tünetek kombinációit néha félrediagnosztizálják. A CDC szerint egyes betegeknél nem jelentkezik a jellegzetes körkörös vörös folt.

„Észre sem vettem, hogy megcsípett egy kullancs” – emlékezett vissza Gabby Risley. – „Szóval ezért tartott ilyen sokáig. Ezért van az, hogy a Lyme-kór most az agyamra hat, neurológiai tüneteket okozva .”

A 17 éves barbertoni lány körülbelül hat évvel ezelőtt kezdte rosszul érezni magát, de csak négy évvel azután diagnosztizálták nála a Lyme-kórt és több más társbetegséget, hogy először észlelte a tüneteket.

„Egyik nap kezdtem rosszul érezni magam, és onnantól kezdve lejtőre kerültem” – mondta. – „Soha nem fogtam fel, hogy ez olyasmi lehet, ami odáig fajulhat, hogy nehezen tudok járni.”

Gabby édesanyja elmondta, hogy számos orvost és szakembert kellett meglátogatniuk, mire rájöttek, miért érzi magát rosszul a lánya.

„Minden orvoshoz, minden szakemberhez elvittük, hogy kiderítsük, pontosan miért is beteg” – mondta Denise Risley. – „Akkoriban ez még csak nem is volt a radaromon. Nem értettem. Nem tudtam, mire képes.”

Elmondta, hogy Gabby, aki kiváló tanuló volt, számos tevékenységben és hobbiban vett részt, többé már nem volt képes olyan dolgokat csinálni, amelyeket szeretett.

„A szuper okos, szuper gyors gondolkodású, nagyon aktív ember megváltozott: soha nem tudja, mikor mit tud tenni” – mondta. – „Néha a kezei nem engedik, hogy bármit is csináljon, néha az elméje van rossz állapotban, néha az energiaszintje alacsony.”

A Lyme-kór hatékonyan kezelhető antibiotikumokkal. De ha hosszabb ideig nem kezelik, mint Gabby esetében, a betegség hosszú távú problémákat okozhat az ízületekben, a szívben és az idegrendszerben.

Vasárnap Gabby családja jótékonysági estet rendezett a tiszteletére, hogy adományokat gyűjtsenek egy speciális kezelésre Németországban.

„Ha a német orvos csak egy tünetegyüttest szüntet meg, már megérte, mert akkor egy dolgot leveszünk a válláról, és erősebb lesz, hogy megküzdjön néhány más dologgal” – mondta Denise Risley.

Gabby és az édesanyja is reméli, hogy felhívják a figyelmet a Lyme-kór jeleire és tüneteire, remélve, hogy mások időben észreveszik a betegséget.

„Az embereknek figyelniük kellene a tünetekre... nem csak a csípésre, hanem a fejfájásra, a gyulladásra és azokra a dolgokra, amiket utána kaphatsz” – mondta Gabby.

Forrás: News 5 Cleveland

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink