• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt címzett! 31 éves 22 hetes kismama vagyok,5 hónapja átestem egy oesophagogastroscopia,duodenoscopia,colonoscopia és biopsia vizsgalaton....

... A diagnózis: duodenitis,ibsz,biliarios gastritis(epeholyagom 5 éve eltavolitották),rekeszsérv kizáródás nélkül,gastrooesopg.reflux,oesophagitis nélkül gastritis chronica superficialis enyhe kezdődő intestinalis metaplasiaval.Mivel terhes vagyok ezért csak Gaviscon szirupot,korpat javasolt az orvosom. Néha előfordul gyomorszáj tájéki fájdalom de elviselhető és általában a gaviscon,salvus víz.korpás keksz megszokta oldani. Amiatt aggódom,hogy időközben sulyosbodik a problémám és a terhesség alatt kizaródik a szilva nagysagú rekeszsérvem.
Előfordulhat ez?Szükséges-e és lehet-e protonpumpagátlot szednem terhesség alatt ha elviselhetők a tüneteim?Gastroanax gyógygomba készítmény szedhető-e és hatásos-e az én esetemben?szülés után mikor lehet legkorábban kontroll gastroscopia vizsgálatra mennem? Mit javasol mit tegyek és mit szedjek? Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Az várható, hogy a reflux okozta panaszok a terhesség előrehaladásával, mivel a hasüregi nyomás fokozódik, fokozódni szoktak. Minden hagyományos és kipróbált szer alkalmazható, amit a családorvosa is javasolt. Ki lehet egészíteni úgynevezett bevonó szerekkel, kamillateával, szódabikarbónával és nagyon fontos a diéta. A gombával kapcsolatosan úgy tudom, hogy már az 50-es években is javasolta a Moszkvai Tudományos Akadémia a fogyasztását, de arról nem tudok, hogy folytattak-e vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy veszélyezteti, károsíthatja-e a babát. A rekeszsérv kizáródása rendkívül ritka, emiatt nem kell aggódnia. A magam részéről mindig a megfelelő diétát és a már bevált és ismert szereket javaslom (lásd fent), csak ezek hatástalansága vagy a súlyos panaszok esetén tartom indokoltnak a protonpumpa gátlókat. Az ellenörző vizsgálat időpontját a panaszok súlyossága alapján lehet eldönteni, nincs szoros időponthoz kötve.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink