• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Dr Úr!
Egy 40 éves 2 gyermekes családanya vagyok, méreteim: 156 cm és 62 kg. A problémám a következő: 2012 jan.ban laparoszkópiás epeműtétem volt...

... Műtét után az orvos közölte, hogy volt egy kis köldöksérvem, de elvarrta. Márciusban már kisebb narancs méretű volt a köldököm így hónap végén hálót ültetett be. Október körül hasfali sérvet észleltem ismét.Több fórumot is végigolvasva és orvosommal konzultálva megbeszéltük, hogy has rekonstrukciót is végez, hátha így jobban fog tartani a hasizmom (volt egy kis kötényhasam). Decemberben megmütöttek, hálót nem raktak be, mondván nem volt nagy a sérvkapu. 2013 februárig tartott a varrás, ismét hasfali sérvem volt.Márciusban kaptam egy második hálót. Októberben újabb hasfali sérvet észleltem , csak most a másik oldalamon. November 18-án műtöttek, orvosom a mútét után azt mondta hogy nem volt sérvkapu, csak nagyon el volt vékonyodva a hasfal és így csak "megduplázta" a hasfalat. Most egy hónappal a mútét után megint érzem, illetve látom is hogy sérvem van. Néha fájdogál is, görcsölget. Tehát az elmúlt közel 2 évben 5-ször voltam műtőasztalon, altatva. Mostmár kezdek lelkileg belefáradni az egészbe, hogy sosem lesz vége. Fizikai munkát abszolult nem végzek, már a családom sem engedi, de hiába. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e valamilyen más alternatíva aproblémám hosszútávú megoldására.
Nagyon várom válaszát!


VÁLASZ


Nem tudok határozott véleményt alkotni, nem ismerve részletesen a helyzetet. A háló beültetés utáni sérvkiújulás ritka, azonban az úgynevezett felszívódó műanyagok (hálók) esetében gyakran lehet vele találkozni. Lehetséges, hogy a varróanyag minősége vezetett a sérvkiújuláshoz, ugyancsak akkor fordul elő, ha felszívódó varróanyaggal történt a háló rögzítése. Úgy vélem - látatlanban - hogy a problémát csak egy újabb háló beültetésével lehet megoldani, a hasfal megkettőzésétől tartós eredményt nem várnék akkor sem, ha csak a hasfal elvékonyodása és nem igazi sérv állna fenn.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink