• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csuklótörés

Orvos válaszol

Febr. 16-án eltörtem a csuklómat. A diagnózis febr. 23-án: Jobbold. a proc-styl. radii alapjánál ízületi résbe hatoló, Y alakúdisl. nélküli ferde törés. Az átépülés megindult. A következő hónapot gipszben töltöttem. Márc. 23-án lekerült a gipsz, a diagnózis pedig: a törés még nem épült át, a törvonalak még jól kirajzolódnak. Hogy a gipszet nem tették vissza, annak csak örülök, (már csak a kényelmesebb fürdés végett is), de tényleg nem kell már semmit sem tenni, csak várni, hogy befejezze magától a gyógyulást, mint ahogyan tanácsolták? Mert továbbra is rendkívülien tud fájni a kézfejem és kb. az ütőér alatti terület. Tehetek valamit a gyógyulás gyorsításáért (ha már tanácsot az SZTK-ban nem adtak)? Köszönöm válaszukat.

Ezeket a töréseket így kezelik. Az Öné is elmozdulás nélküli, tehát jól álló törés. A minimum ideig gipszelték csak be. Elvileg nem kell tennie semmit.

Gyakorlatilag pedig heteti a következőt /de nem kötelező/ felirathat receptre csuklórögzítőt, amelyből a következőt ajánlom: Chrisofix csuklóorthezis. Jobboldali. A mérete S/M/L, attól függően, hogy mekkora az Ön keze. Felírhatja ortopéd-, traumatológus-, kézsebész-, reumatológus szakorvos, mert különben kb. kettőezer forint recept nélkül. Tépzőzáras, mosógépben mosható. Autót lehet vezetni benne, dolgozni, írni lehet. Mindaddig hordja, amíg a keze fáj. Kb. még egy hónapig, ha erősebben dolgozik, akkor hordja, különben leveheti /tehát fürdéskor is/. Fürdőkádban - ha nincs lavórba tartsa a kezét - és meleg vízben tornáztassa minimum egyszer 10-15 percig naponta. Ropogni fog a vízben, fájni nem. Vásároljon marokba beleférő labdácskát, ez gumiból van, lehet karika is és ezt összenyomogatva edzze a kézizmokat.  Segédeszközként nagyon drága, játékboltban is van. Annyira legyen összenyomható, amennyit éppen elbír a keze szorító ereje. Szedhet D vitamint, vagy aktivált D vitamint + kálciumot. Beszerezhet gyógyiszap pakolást /nem mindig kapható és drága és a csuklóra teheti/ Méresse meg a csontsűrűségét, mert az ilyen típusú törések kezdődő osteoporosisban, azaz csontritkulásban a leggyakoribbak. Tehát levehető rögzítés viselése a fájdalom elmúltáig + vízi torna + labdagimnasztika + kiegészítő gyógyszer, esetleg NSAID típusú fájdalomcsillapítás. És mindezt kitartóan ismételni addig, amíg már nincs fájdalom, a kéz ereje visszajött és a törött kéz izomzata visszaerősödik /mert ez a kéz az inaktivitás miatt valószínűleg soványabb lett/
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink