• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eleven újjbegy és sarok

Orvos válaszol

A férjemnek több éve egy titokzatos betegsége alakul ki minden télen. Az újjbegyei és a sarka szétreped, olyan mintha késsel vágta volna el. A sarkán nem olyan veszélyes, ott nem vérzik és nem eleven, de egész nap cipőben lenni és álló munkát végezni nem kellemes így. Ami aggasztóbb, hogy az újjai végén ezek a repedések egész mélyek, erősebb igénybe vétel után még a vérzés is elindul. Orvos által felírt stearinos hidratáló krémmel keni esténként, melyre pamutkesztyűt húz, de ez sem nyújt gyógyulást, mert mire az egyik begyógyul, már másik két helyen kirepedt. A férjem autószerelő vállalkozó másodállásban, illetve a munkahelyén autók vizsgáztatásával, zöldkártya kiadásával foglalkozik, így erősen ki van téve a szennyezett levegőnek. Bioptron lámpával is kezeljük, de még így is kereped. Okozhat-e vitamin vagy nyomelem hiánya ilyen jellegű tüneteket, vagy egyszerűen ez egy téli betegség? A hideggel nincs kapcsolatban? ugyanis mindegy, hogy -10 fok van, vagy +10, ha eljön a tél megjelenik e betegség is. Erre szeretnék Öntől választ kapni, előre is köszönöm.

Levelét bőrgyógyásznak küldtem el. Tőle várjon majd választ. Én azt gondolom, Ön teljesen logikusan gondolkodik akkor, ha azt vélelmezi, valami ilyenkor hiányzik. Gyakran hiányoznak a többszörösen telítetlen zsírsavak, közülük is az n-6 csoport, ami bőrtünetekkel és sebgyógyulási zavarokkal jár. Én addíg is, amíg megtalálják az okot adnék a férjének Halolaj kapszulát 2x1 /ha nem cukorbeteg/ és mellette Peponen kapszulát /3x1-et vagy Peponen aktív kapszulából 2x1-et/ két hónapig és ezt jövő ősszel
ismételném. A Halolaj tartalmazza a szükséges zsírsavakat, amelyek kis mennyiségben a Peponenben is megtalálhatók, de a tökmagolajban van még E, B1, B2, B6, D vitamin, szelén, cink, mangán, magnézium Koenzim-Q, nátrium, kálcium, L-arginin, E1 prosztaglandin a nagy adag szterol mellett. Ez utóbbi akadályozza meg a prosztata megnagyobbodásának létrejöttét.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink