• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
3,5-4 hónapja tartó hőemelkedésem okának kiderítésével kapcsolatban szeretném kérni a segítségét. A hőemelkedésem jelentkezése előtt volt egy végbélrepedésem (a sebészeten nem tapasztaltak elváltozást, mégis ezt a diagnózist kaptam), a vérzés 1-2 héten belül elmúlt, a fájdalom (székeléskor) azonban továbbra is fennáll...

... (semmilyen emésztési problémám nincs, nyák, stb nem társult a fájdalomhoz/vérzéshez; orvos által felírt kúpokkal, krémekkel, ülőfürdővel, medencelazító tornával, paraffin olajjal,rendszeres sportolással, rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásával próbálkoztam.) A vérképem a hőemelkedés megjelenése után 3-4 héttel alacsony összfehérvérsejt számot (3,5), az optimálisnál valamivel magasabb eosinophil és monocyta számot mutatott, néhány hét múlva a monocyta és összfehérvérsejt visszatért a normális tartományba, az eosinophil viszont azóta is emelkedik, jelenleg 14. Ezen és az állandó vashiányon kívül minden rendben van a vérképemben, CRP alacsony. A hőemelkedésem jellemzően 37,3-ig megy fel, de volt már 36,7 is. Az elmúlt négy hónap alatt előfordult 3szor kb 6-7 napra, hogy a hőm nem ment 37 fölé, de később mindig visszatért a hőemelkedés. A hőn kívül a következő tüneteim voltak, időrendben: 2 napig nyomásérzés a szemben, 2 napig sípcsontfájdalom, hetekig ízületi fájdalom (kis és nagyobb ízületekben is), ezzel egy időben fájdalom a lép és máj környékén, 1-1 nagy hematóma a comb hátsó részén anélkül, hogy ütés ért volna (vagy legalábbis nem emlékszem ilyenre; normál idő alatt elmúlt), mellkas rtg alapján kevés letokolt folyadék-mellhártya gyulladás (antibiotikum után elmúlt), furcsa érzés a szöveteimben (kellemetlen ha megszorítják a felkarom vagy combom, ilyenkor rossz érzés tárgyakat a kezembe venni, csont vagy csonthártya fáj ilyenkor, nem tudom. Ezek a tünetek mostanában csak akkor jelentkeznek néhány napra, ha éppen megy fölfelé a hőm), elhúzódó menstruáció (9 napig, legutóbb normális volt, a nőgyógyász szerint nincs semmi bajom), 2 hete enyhe köhögés. Jellegzetes allergiás tüneteim nincsenek, féregpete negatív (az eosinophilia miatt szedtem 2x is vermoxot), gégészet negatív, teljes hasi ultrahang negatív, autoimmun szerológiában nincs jelentős eltérés (maximum, hogy a c4 0,19 volt, és 0,2-től jó, de az orvos azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni, negatív az autoimmun vizsgálat eredménye.)
Szeretném megkérdezni, hogy az eddigiek alapján Ön mit javasol, milyen irányban érdemes tovább gondolkodni, vizsgálatot kérni? 28 éves vagyok, eddig jellemzően nagyon ritkán voltam beteg, allergiás tüneteim nem voltak eddig, és ha jól gondolom, most sincsenek. Igaz az, hogy az eosinophilia életveszélyes, ha hosszan fennáll? Vagy ez csak az enyémnél magasabb értékeknél fenyeget?
Nagyon köszönöm a segítségét!


VÁLASZ


A leírtak alapján megfelelő, sokirányú, körültekintő és alapos vizsgálatokban részesült, nem tudok bármit is hozzá tenni. Az eozinofilia leggyakoribb okaira vonatkozó célzott vizsgálatokat is elvégezték. Azt gondolom, egy ideig abba kellene hagyni a vizsgálatokat és az életmódon változtatni, hogy a figyelmét más és ne az önfigyelés kösse le. A hőemelkedésről nemigen lehet szó, mert a 37,3 hőmérséklet - főként a délutáni órákban - természetes. A normális testhőmérséklet széles határok között mozog, számos tényezőtől függ ( fajta, nem, életkor testsúly, testtájék stb.), nagyjából 36,5-37,5 között fogadják el normálisnak. A végbél fisszura sokszor nem látható, de a jellegzetes, székeléskor fellépő éles fájdalom diagnosztikus értékü. Azt gondolom, erről van szó és nem más végbélbetegségről. A bevérzések okát érdemes néhány speciális hematológiai vizsgálattal tisztázni, bár többnyire ártalmatlan jelenség.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink