Tisztelt Kérdező!
Epehólyag-gyulladás általában epekövesség miatt alakul ki. Néha előfordul kövesség nélkül is, de ez rendszerint más betegség miatt alakul ki. Az étrend zsírszegény, fűszerszegény, durva rostmentes. Nem javasolt táplálékok és ételkészítési eljárások: magas zsírtartalmú élelmiszerek, pl. szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok (Trappista, camembert, mascarpone, ömlesztett sajtok), állati eredetű zsiradékok (zsír, bőr), friss kelt tészták, éretlen gyümölcsök, bab, borsó, lencse, sárgaborsó, kukorica, durvább rostozatú és magas illóolaj-tartalmú főzelékfélék: pl.:fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, csípős paprika, erős
fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vörös hagyma. Kerülni kell az olajban sütést (pl. rántott hús), szalonnával való tűzdelést.
Az élelmi anyagok másik része viszont egyénileg tolerált, ki kell próbálni kis mennyiségben, hogyan reagál a szervezete. Ilyenek pl.: tej, tojás, néhány zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, gomba, vörös- és fokhagyma), egyes nyers gyümölcsök (pl. körte, őszibarack) és a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, friss tárkony, édeskömény, bazsalikom. Általában panaszt nem okoz: kenyér (barna kenyér is), kifli, zsemle, kétszersült, abonett, hamlet, zsírszegény kekszek, búzadara, rizs, zsírszegény tejtermékek, kivéve a tej. A tej italként, önállóan fogyasztva
panaszokat okozhat! Fogyasztható a burgonya, sárgarépa,
petrezselyemgyökér, tök, paraj, zsenge zöldbab és zsenge zöldborsó. A gyümölcsök többségét az epebetegek tudják fogyasztani anélkül, hogy panaszt váltanának ki. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okozna, megoldást jelenthet, ha a gyümölcsöt meghámozzuk, felszeleteljük, esetleg lereszeljük, mert ezáltal könnyebben emészthetővé válik.
Az ételek készülhetnek főzéssel, párolással, sűríthetünk egyszerű habarással (liszt és víz, vagy liszt és az étel főzővize). A darabolás,
turmixolás könnyebben emészthetővé teszi a táplálékot. Készíthetünk zsírszegény ételeket mikrohullámú sütőben, grillezhetjük a húsokat. Süthetünk sütőzacskóban, teflonban, agyagedényben, vagy alufóliában. Javaslom vezessen diétás naplót, abból kiderül mely ételek okoznak testvérénél panaszt.
Üdvözlettel:Polyák Éva