• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

epehógyag gyulladás - diéta

Orvos válaszol

A testvéremnek epehógyag gyulladása van. Az orvos azt mondta, hogy valószínűleg a tejtől lett, mert azt sokat fogyaszt(tej, sajt, vaj, joghurt). Most diétára fogtuk, de nem tudjuk, hogy pontosan mit nem szabad neki enni. Még érdekelne, hogy valami tejterméket ritkán -vagy rendeszeresen- esetleg fogyaszthat-e.

Tisztelt Kérdező!
Epehólyag-gyulladás általában epekövesség miatt alakul ki. Néha előfordul kövesség nélkül is, de ez rendszerint más betegség miatt alakul ki. Az étrend zsírszegény, fűszerszegény, durva rostmentes. Nem javasolt táplálékok és ételkészítési eljárások: magas zsírtartalmú élelmiszerek, pl. szalonna, tepertő, tejszín, zsíros sajtok (Trappista, camembert, mascarpone, ömlesztett sajtok), állati eredetű zsiradékok (zsír, bőr), friss kelt tészták, éretlen gyümölcsök, bab, borsó, lencse, sárgaborsó, kukorica, durvább rostozatú és magas illóolaj-tartalmú főzelékfélék: pl.:fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, csípős paprika, erős
fűszerpaprika, chili, fekete bors, pirított vörös hagyma. Kerülni kell az olajban sütést (pl. rántott hús), szalonnával való tűzdelést.
Az élelmi anyagok másik része viszont egyénileg tolerált, ki kell próbálni kis mennyiségben, hogyan reagál a szervezete. Ilyenek pl.: tej, tojás, néhány zöldségféle (zöldpaprika, paradicsom, gomba, vörös- és fokhagyma), egyes nyers gyümölcsök (pl. körte, őszibarack) és a fűszerek közül a szegfűszeg, fahéj, majoránna, friss tárkony, édeskömény, bazsalikom. Általában panaszt nem okoz: kenyér (barna kenyér is), kifli, zsemle, kétszersült, abonett, hamlet, zsírszegény kekszek, búzadara, rizs, zsírszegény tejtermékek, kivéve a tej. A tej italként, önállóan fogyasztva
panaszokat okozhat! Fogyasztható a burgonya, sárgarépa,
petrezselyemgyökér, tök, paraj, zsenge zöldbab és zsenge zöldborsó. A gyümölcsök többségét az epebetegek tudják fogyasztani anélkül, hogy panaszt váltanának ki. Ha valamely gyümölcs nyersen fogyasztva panaszt okozna, megoldást jelenthet, ha a gyümölcsöt meghámozzuk, felszeleteljük, esetleg lereszeljük, mert ezáltal könnyebben emészthetővé válik.
Az ételek készülhetnek főzéssel, párolással, sűríthetünk egyszerű habarással (liszt és víz, vagy liszt és az étel főzővize). A darabolás,
turmixolás könnyebben emészthetővé teszi a táplálékot. Készíthetünk zsírszegény ételeket mikrohullámú sütőben, grillezhetjük a húsokat. Süthetünk sütőzacskóban, teflonban, agyagedényben, vagy alufóliában. Javaslom vezessen diétás naplót, abból kiderül mely ételek okoznak testvérénél panaszt.
Üdvözlettel:Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink