• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kedves Weborvos,
A kérdésemet már régebben feltettem a dietetikus szakterületnek, de választ nem kaptam.
A problémám a következő:5 éve diagnosztizálták nálam a gluténérzékenységet (vérből), laktózérzékenységet szigorú diétát tartottam, ezt az éves vérvételek eredményei is tanúsították (negatívak lettek), ennek ellenére nagyon gyakran előfordultak a panaszaim...

...( hasmenés, puffadás, szélgörcsök, fájdalom, görcsök). 2011-ben gyomortükrözésen voltam a vékonybélből vett minta 40%-os bélproblémát mutatott. Elküldtek biorezonancia vizsgálatra itt a gluténérzékenységet bizonyítottnak találták, ezen kívül több ételt (pl a rizst) is eltiltották.
Majd a gasztroenterológus sarlatánságnak nevezte a biorezonancia vizsgálatot, elküldött ételintolerancia vizsgálatra. Ebben nem egyértelmű a gluténérzékenység pl. a búzára érzékeny vagyok, de ehetek rozst, árpát, búzakorpát. Ezt nagyon nem értem, eddig mindenhol azt hallottam, hogy nekem tilos a búza, rozs, árpa, zab. Az ételintolerancia tilos listára tette a burgonyát, borsót, babot,szóját, tojást és még nagyon sokféle ételt.
A diétákat szigorúan betartottam, ami jelentős anyagi teherrel jár, ráadásul az említett vizsgálatokat sem támogatta az OEP. Most ott tartok, hogy nem tudom kinek higgyek, mit ehetek, milyen diétát kell tartanom?
Gasztroenterológus szerint semmit sem ehetek a tiltott ételekből, de hogy mit ehetek és az ellentmondásokra mi a válasz --dietetikushoz küldött.
Persze azt is nekem kell fizetni, mert erre ,ha jól tudom nincs támogatás.
Tudom, hogy ez nem általános probléma, szerencsére, de szeretnék valamilyen elfogadható választ kapni. Sajnos nem igaz, hogy a diétát csak be kell tartani és megszűnnek a panaszok. Nekem mindent itthon kell elkülönítve megfőznöm, mert amit a boltban kapni lehet sok esetben okoz problémát, mert szemrebbenés nélkül ráírnak hamis adatokat, illetve nem írnak rá minden összetevőt. Ráadásul az orvosok sem írnak fel olyan gyógyszert, ami pl. nem tartalmaz laktózt hiába kérem , a válasz az, hogy legfeljebb lesz egy kis hasmenésem , hát köszönöm szépen elég gyakran szenvedek tőle. Sajnos már a munkavégzésben is akadályoz, ha fontos helyre kell mennem előtte való napokban már csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem eszem.
A másik kérdésem a következő: vastagbéltükrözésre kell mennem (családomban többszörösen előfordult vastagbélrák miatt), már voltam és erős fájdalommal járt, ezért kértem, hogy a vizsgálatot altatásban végezzék el. Azt a választ kaptam, hogy az OEP nem támogatja, maszek alapon megcsinálják kb.: 150000 Ft-ért. Kérdezem miért fizetem én a TB járulékot 30 éve? Valóban nem téríti az OEP az említett vizsgálatot, nincs jogom a fájdalommentességhez?
Nagyon elkeseredett és csalódott vagyok, ételintolerancia jeligére kérem szíves válaszát.
Előre is köszönöm.


VÁLASZ:


Az egymásnak ellentmondó adatok alapján felmerül bennem annak a lehetősége, hogy a panaszait nem a glutén+laktóz túlérzékenység okozza. Annál is inkább, mert mint írja, a szigorú diéta mellett is fennállnak a panaszai. A rizs nem tartalmaz sem tejcukrot sem glutént. Nem tudom értékelni a 40%-os értéket, mert vagy vannak jellemző elváltozások vagy nincsenek, ami a vékonybél elváltozását illeti. Glutént tartalmaz a búza, rozs és árpa, itt megint ellentmondásokat lehet látni. A laktóz tartalmú gyógyszerek, ételek fogyasztását követő panaszok megfelelő enzim pótlásával megelőzhetőek. Nem tudom, hogy vizsgálták-e más tényezők hatásait, más betegségek lehetőségeit, mint vastagbélbetegség, stresszkörülmények, hasnyálmirigy-betegség, mert itt is lehet keresni a panaszok okát.
A vastagbéltükrözéssel kapcsolatosan állíthatom, hogy a beavatkozást számos helyen felszínes altatásban (bódításban) végzik, ami még akkor sem kerül ekkora összegbe, ha az intézmény ezt felszámítja ( csupán néhány ezer forintról lehet szó). Az interneten tájékozódva a privát szférában csak bódításban végezve az összeg 7000 Ft körüli, altatásban altató orvossal is csak 70.000 Ft., tehát a fele az Ön által említett összegnek. Ezen kívül az interneten találtam olyan magánintézményeket, ahol a beavatkozást az OEP finanszírozza. Természetesen, ha nincsenek meg a körülmények (személyi és tárgyi) akkor a helyzet más is lehet, elzárkózhatnak az altatásban, bódításban végzett beavatkozástól.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink