• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

felmerült bennem a szájrák fogalma

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor!

Nagyon félek a betegségektől, a haláltól, így nagyon sokszor figyelem a testemet, hogy ha valami problémát észlelek magamon, még időben tudjak lépni ellene.
Egy ideje felmerült bennem a szájrák fogalma,...

... és azóta rettegek tőle. Kisebb korom óta rágom a számat, néha nagy sebeket ejtek, és egyszerűen nem tudok leszokni róla sehogy, már azzal védekezek saját magam ellen, hogy zsebkendőt teszek a szájüregembe, így nem tudom rágni a számat. (Ha tud valamit javasolni, örömmel olvasom!)
Szóval mindig nézem a számat, a nyelvemet, hogy nincs-e szájrákom. Anyukám ápolónő, mindig ezzel zargatom, de már nem merem őt sem, mert sokszor azt hiszi, hogy megint bemesélem magamnak (ami legtöbbször valószínűleg igaz is volt). De most ideges vagyok, mert már egy hete fáj az arcom, jobb és bal oldalt egyaránt, az állkapocscsontom és a fülem környékén. Bár ez lehetett annak is az előzménye, hogy tegnap megbetegedtem, fáj a torkom, és rossz a közérzetem, engem mégsem hagy nyugodni. fáj nagyon, ha a jelölt hely környékén belül, az arccsontomat kitapingta belülről megnyomok egy kis kiálló valamit, (ami a másik oldalon is van, de ott nem fáj). Nem tudom, mi lehet az. a bölcsességfogam biztos nem, azok most kezdtek el nőni, és amúgy elég fájdalmas ez a folyamat. Nem tudom, mi lehet az. Körülbelül egy éve voltam fogorvosnál, ott nem panaszkodtam ilyesmire (még), de nem is vettek észre semmit sem a röntgenen, sem a számban. Mi lehet a baj? Vagy csak nyirokcsomó duzzanat? Annyira félek... Hasznos információk lehetnek még: lány vagyok, 17 éves, nincs rossz fogam, 1 tömésem van, ami szuvasodás elleni gyógytömés, azt a legutóbbi fogászati kezelésemen tették be.
Leszakad az állam, néha annyira fáj. Álmomban nem szoktam csikorogni a fogammal, és nem veszem észre azt sem, hogy túlzottan összeszorítanám a 2 fogsoromat. Előre is köszönöm a választ, és Kellemes Ünnepeket Kívánok!


VÁLASZ


Beszéld meg az Édesanyáddal, hogy próbáljon Nekem pszichiátert keresni. Arra van szükséged, mihamarabb. És sajnos ezt nem veszed észre, hiába figyeled magadat, ilyen irányú betegségtudatod nincs. Pillanatnyilag valószínűleg megfáztál és egy felsőléguti gyulladás zajlik Nálad, mint ahogy nagyon sok más embernél is .Azért is kellene mihamarabb pszichiátriai segítség, mert a rettegéstől és a képzelt betegségektől nem tudsz egyedül megszabadulni. Ha nem segítenek, jövendő baráti - társas - és párkapcsolataidat is tönkre fogod tenni, mert ezt senki sem viseli el. A szájüregedben tartogatott zsebkendő egyértelműen mutatja, hogy gond van.
Remélem, hamarosab elkezdik a kezelésedet.
Minden jót kívánok ehhez

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink