• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

GOT/GPT jeligére
Pár hónappal ezelőtt, minden panasz nélkül kértem a háziorvosomtól egy teljes labor beutalót. Ezt úgy évente el szoktam végeztetni csak úgy ellenőrzésképpen...

... Januárban a leletemen több tétel is meg volt csillagozva: GOT 54 U/L (0-45), GPT 101 U/L (0-45), Glükoz 6,5 mmol/L (3,5-6,1), összfehérje 61,0 q/L (62,0-83,0), HDL koleszterin 0,70 mmol/L (0,92-2,07)
a többi értékem rendben volt. Ekkor elküldtek ultrahangra, ahol minden belső szervemet rendben találták.A háziorvos lehetséges tünetként a szervezet elsavasodását vélte, így protonpumpa-gátló szert írt fel 2 hónapos időtartamra, majd ismétel labortesztet kért. Május elején meg is történt az újabb laborvizsgálat, de az előzőekhez képest a GOT/GPT romlott.
GOT 79 U/L (0-45), GPT 191 U/L (0-45) Klorid 112 mmol/L (101-109) HDL koleszterin 0,64 mmol/L (0,92-2,07) a többi érték rendben volt. Ezúttal máriatövis tartalmú kapszulát írt fel, ami gyógyszertárba vény nélkül kapható 1 hónapos szedéssel. A háziorvos szerint a méregtelenítéssel lehet gond, de nem hinné, hogy komoly gond lehet. Engem nem nyugtatott meg igazán, mert a GPT értéknél a 0-45 közötti normál tartományhoz képest a 191szerintem elég jelentős, még, ha nem is tudom az mit takar igazából A véleményét szeretném kérni, hogy ugyan semmi panaszom nincs, de mégis aggaszt ez a nagy mértékű eltérés a GOTés GPT-nél a normál értékekhez képest. Egyébként, 42 éves férfi vagyok,többnyire egészséges életmódot folytatok, nem dohányzom és alkoholt is csak alkalmanként keveset fogyasztok. Válaszát előre is nagyon köszönettel


VÁLASZ


Az ismertetett laboreltérések értékelése körül is van probléma, mert pl. az alacsonyabb koleszterinszint nem biztosan kóros és a 61g/l összfehérjét sem tartanám annak, sem a 112 mmol/l kloridot. Az első vizsgálat alkalmával észlelt mérsékelten emelkedett májfunkciós eredmények után következett az orvosilag nem egészen érthető savasodás miatt szedett gyógyszer. Arra azonban figyelemmel kell lenni, hogy a gyógyszerek mellékhatásai között igen gyakran tüntetik fel a májenzimek ( rendszerint átmeneti) emelkedését. Hogy a kapszulának lehetnek-e hasonló mellékhatásai, nem tudom. De:ha panaszmentes, egészségesnek érzi magát, kimélje a szervezetét a gyógyszerektől és egyéb hatóanyagoktól, majd néhány hónap múlva ismételje meg a vizsgálatokat. Azt gondolom, hogy meg fog nyugodni. A referenciaértékek nem jelentik azt, hogy minden egyes egyénben a megadott tartományban kell lennie az értéknek, mert egyéni eltérések mindig lehetnek. Az eltéréseket az orvosnak kell egybevetnie és értékelnie a tünetek és panaszok együttesével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink