• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyomorpanaszok

Egy hónapja voltam gyomortükrözésen, megállapították, hogy refluxom van, idült gyomorhurutom és rekeszsérvem. Igaz, a refluxról előtte is tudtam, előző orvosi vizsgálat következtében, de voltam oly balga, hogy nem törődtem vele. Csakhogy mára már nem bírok enni...

...A szakorvos azt mondta, nem súlyos jelenlegi állapotom..
Én mégis minden étkezés után rosszul vagyok. Ha ürül a gyomrom, akkor is rosszul vagyok. Bármit eszem, bármilyen mennyiségben, jönnek a panaszok. Én kezdem azt érezni, hogy csak nem olyan "jó" az állapotom.
Ezomeprazolt szedek rá, de nem tapasztalok semmi változást. Előzőleg Omeprazolt szedtem, az sem volt elég.Savamra sem panaszkodhattam az utóbbi időben, mert nem igazán éreztem a "felesleget", csak a rosszulléteket, fájdalmakat. Az utóbbi két hétben viszont ismét érzem, hogy savtúltengésem van.. (a nyelőcsövem is ég, a gyomrom is, még a beleim tájékán is sokszor érzem..) Sokszor van, hogy levegővétel közben nyilalló fájdalmat érzek a mellkasomban, egész bal oldalt, de olyankor muszáj visszafogni a lélegzetem, míg meg nem szűnik, mert addig minden apróbb lélegzet is fáj. Az utóbbi időben rohamosan fogytam, étvágyam egyáltalán nincs, csak "erőszakolom" magamba az ételt.
Mit tanácsol? Esetleg menjek el egy másik szakorvoshoz vizsgálatra?
Köszönettel!


VÁLASZ


A panaszok okának kiderítéséhez nem szokott elég lenn egy vizsgálat. Gyakran esünk abba a hibába, hogy találunk egy kóros leletet és attól kezdve erre koncentrálunk és elmegyünk más esetleges kóros elváltozás mellett vagy nem értékeljük kellően a többi körülményt, ami elvezetne a pontos diagnózishoz. Értékelni kell a beteg testalkatát, életmódját, táplálkozási szokásait, munkahelyi és családi körülményeit, más jellegű panaszait, Ön esetében a fogyást. Sem az étvágytalanság, sem a fogyás, sem a belek fájdalma sem a mellkasi fájdalom nem magyarázható meg a reflux-szal, a rekeszsérvvel. Valahol máshol kell keresni a baj okát. Ezt igazolni látszik az is, hogy a drasztikus savcsökkentő gyógyszerekkel nem sikerült a panaszait megszüntetni, de még csökkenteni sem. A kezelés sem merül ki a gyógyszer szedésében, hanem szükséges a megfelelő diéta (kávé, cigaretta, szénsavas üdítők, főleg a kóla), életmód változtatás, egyéb kiegészítő gyomorvédő szerek alkalmazása. Természetesen lehet másik orvoshoz fordulnia, ez sokszor segít, mert más orvos más gondolatmenettel, más szemszögből vizsgálják.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink