• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Halláskiesés mi okozhatta , jár-e adókedvezmény ?

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr /Nő !
52 éves férfi vagyok , 3 gyerekünk van , dolgozom. Panaszaim szédüléssel, fül dugulással zúgással , hányingerrel kezdődtek évekkel ezelőtt...

... LELETEIM :
...
Most 2014_ben ugyan ezek szerepelnek a leleten , de a hallásvizsgálati lapon kb. 3000Hz-nél 60-70db , lejjebb kb 80db van jelölve , lejjebb mint 2013-ban volt .
Jelenleg Lucetam , Q 10, C vitamin , Belfogamma -t szedek .
Szeretnék adókedvezményt igénybe venni és igazolást kérni ehhez , de a fülész ( a leleten amit kiadott szerepel, hogy állapota véglegesnek tekinthető ) azt mondta neki sok a betege , nem ér rá , majd a háziorvos kiadja az a dolga .
A háziorvos viszont azt mondja igaz hogy a bal fülemre süket vagyok , de a jobbra hallok , ezért nem ad igazolást , nem jár adókedvezmény .MOST JÁR , VAGY NEM JÁR AZ ADÓKEDVEZMÉNY ? Hiszen csak a megkeresett fizetésemből vonnának kevesebbet . Lehet hogy nekik nem számít az az évi pár ezert forint , de nekünk már a gyógyszerek is nagy kiadást jelentenek ,főleg egykeresős családként .A feleségem a legkisebb gyerek problémája miatt nem tud dolgozni (magántanuló ), egyébként sincs sok lehetősége .MI OKOZHATTA A HIRTELEN HALLÁSKIESÉST ?
Az egyik fiunknak mononucleosisa volt , sokáig tartott míg meggyógyult . A legkisebb gyerekünknek 2012-ben kezdődött a tartós hőemelkedése ,nagy nehezen kiderült cytomegalo vírus fertőzése is volt , a hőemelkedés azóta is van .
Arra gondoltunk talán okozhatta valami ilyen jellegű vírus az én süketségemet is , de egyik orvos sem küld szerológiai vérvételre , hogy kiderüljön .Jó lenne tudni , mert talán könnyebb lenne belenyugodni az állapotomba is , ha lenne magyarázat .MELYIK ORVOS KÜLDHET SZEROLÓGIAI VÉRVÉTELRE , ÉS KÖTELES LETT VOLNA KÜLDENI HAMARABB IS ?
Nagyon várom részletes válaszát , melyet előre is köszönök.


VÁLASZ


Tisztelt Uram!

A hirtelen kialakult fülzúgás, majd a féloldali halláskiesés okát nem lehet megállapítani. Tehát az ismeretlen eredetű állapotok közé tartozik. Sem mononucleosisban, sem cytomegalia vírus fertőzésben nem siketülünk meg. Semmi értelme nincs szerológiai vizsgálatnak, mivel annak az eredményéből következtetés nem vonható le a hallására vonatkozólag. Ha bizonyos vírussal szemben termelt ellenanyagot ki is mutatnának, az csak annyit jelentene, hogy Ön átesett ezen a fertőzésen és védetté vált, mert ellenanyagokat termelt és azok kimutathatók. A mononucleosison például nagyon sokan átesnek, a legtöbb esetben tünetmentes a fertőzés.
Tehát a hirtelen halláskiesés okát nem lehet kimutatni.
Nagyon sajnálom, de nem tudom, hogy jár-e adókedvezmény Önnek. Egyik fülére nem hall, a másik oldalon a beszédhangok frekvenciáján hall, de a magas hangokat nem hallja.
A webbeteg honlapról bemásolom Önnek a kormányrendeletet.
Én ezt úgy értelmezem, hogy Ön sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába azért, mert az egyik fülön beszédfrekvencián nincs 60 dB feletti kiesése

dr Gerencsér Emőke


Ki számít súlyosan fogyatékosnak? Az erről szóló kormányrendeletben (335/2009. (XII. 29.)) vannak a felsorolások. Sok esetben a betegség által okozott fogyatékosság mértéke dönti el, jár-e a kedvezmény. A rokkantsági járadékban részesülők, illetve az 1-es típusú diabéteszben szenvedők is kérhetnek adókedvezményt, valamint a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formái is ebbe a kategóriába tartoznak.
Hallássérülésnél Akinek a hallásküszöb értéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van. Ebbe a kategóriába tartozik a siket, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel feletti, valamint a nagyothalló, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink