• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 50 éves nő vagyok, változó kori panaszokkal kerestem fel a nőgyógyászt. Kb. 3 éve kezdődtek a panaszaim (hőhullámok, verejtékezés, alvászavarok, fejfájás, hangulatingadozás). Számtalan gyógynövényes, szójás, homeopátiás készítményt kipróbáltam, de ...

...nem használtak, így végül a hormonkezelés lehetősége merült fel. Tudomásom szerint hormonkezelés előtt a következő vizsgálatokat szokás/kell elvégezni: mammográfia, méhnyakrák-szűrés, hüvelyi ultrahang, laborvizsgálat hormonszint-vizsgálattal és csontsűrűség-vizsgálat. Az orvos a csontsűrűség-vizsgálatról nem tett említést, a hormonszint vizsgálatát pedig szükségtelennek tartotta, azt mondta, anélkül is tud felírni Livialt. Kérdésem az, hogy ha nem ismertek a hormonszintek, akkor honnan tudjuk, hogy mit kell pótolni? Hogyan lehet akkor erre gyógyszert írni? Vagy a tünetekből lehet következtetni arra, hogy melyik hormonból mennyi hiányzik? És az lehetséges-e, hogy normális hormonszint mellett jelentkeznek változó kori tünetek? Olvastam, hogy a Livialt akkor lehet szedni, ha az utolsó menstruációtól már eltelt egy év. Az én esetemben ez csak négy hónap – ilyen esetben lehet-e szedni a Livialt, és ha igen, akkor ez milyen problémát okozhat? Ha elkezdem szedni a gyógyszert, honnan tudhatom, hogy valóban az volt-e az utolsó vérzés és hogy meddig kell védekezni? Válaszát előre is köszönöm és "Hormonpótlás kérdőjelekkel" jeligére várom.

VÁLASZ


A hormonális rendszer működése rendkívül összetett, tehát eltérés, tünet, panasz akkor is előfordulhat, ha egyes hormonszintek a normális tartományban vannak. A klinikai tünetek alapján sok esetben meg lehet állapítani a baj okát, az Ön esetében is ez állhat fenn. Az említett gyógyszer kezelésével kapcsolatban valóban több tényezőt kell figyelembe venni, az ajánlások között szerepel a legalább egy éves menopausa is.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink