• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

kislányunk nagyon csúnyán szopik

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Nekünk olyan problémánk van,hogy a 7hetes kislányunk,nagyon csúnyán szopik....

...elsö5 percben szívja és nagyokat nyel,aztán elkezd tekeregni majd tépi a cicit,próbáljuk büfiztetni ami álltalában sikerül is.Aztán kezdödik elöröl kiköpi majd beveszi szív ketöt majd ujra be és ki,közben kapálodzik huzzogatja a lábát.Néha lemérjük és 6-t mutat a mérleg,hogy annyit evett. Én nagyon szenvedek töle és teljesen ideges leszek töle.
Mi a baj?
Köszönöm a válszát!


VÁLASZ:


Kedves Anyuka!

Az ön által röviden vázolt probléma sok-sok okra vezethető vissza. A kisbabák szopási stílusa nagyon sokféle lehet, ami függ a baba temperamentumától, a mama tejtermelésétől, illetve sokkal inkább attól, hogy mennyire hatékony a tej átjutása a babába. Ehhez az kell, hogy jól legyen mellre téve a kicsi és hatékonyan tudjon szopni.
Ehhez először az édesanya helyezkedjen el kényelmesen, lazán. Gondoljon arra, hogy esetenként akár egy órát vagy még többet is ugyanabban a testhelyzetben tölt majd. Lehet fekve vagy ülve szoptatni, de az aktuális testhelyzet függ az anya és a baba adott állapotától. Az anya kényelme nagyon fontos, mert ha izmai feszülnek, testtartása merev, görcsös, akkor ez gátolhatja a tej leadását is és a későbbiekben hátfájáshoz vezethet.
Mindig a babát húzzuk közel a mellhez! Ne az anya hajoljon rá, vagy nyomja be összefogott mellét a baba szájába! Fontos, hogy egész teste az anya teste felé forduljon, pocakja szemben a mama hasával, arca pedig szembe nézzen a mellel. Ne kelljen elfordítania a fejét a szopáshoz, hiszen mi sem tudnánk kényelmesen, erőlködés nélkül beleharapni rendesen egy almába vagy meginni egy bögre tejet oldalra fordított fejjel. Ha kell, használhatunk párnát. Füle, válla, csípője kerüljön egy vonalba.
Ahhoz, hogy nagyra nyissa a száját, olyan nagyra, mintha ásítana, csiklandozzuk meg ajkait a mellbimbóval. Ha nagyra nyitotta, húzzuk őt közel a mellhez, hogy az egész mellbimbót és a bimbóudvarból is minél nagyobb részt bekapjon. Ha jól van mellen, orra és álla a mellet érinti (lehet,hogy vagy egyik, vagy másik, nem kell szigorúan venni) ajkai kifelé pödrődnek. Intenzíven, ritmikusan szopik (présel, szív, hallhatóan nyel). Szája nedves, tejcseppek is látszódhatnak. Testtartása egyre jobban ellazul, ökölbe szorított keze elernyed, szoptatás után elégedettnek látszik.
Ha a fentiek stimmelnek, és nem zavarta meg semmi a kicsi szopási technikáját, pl. cumisüveg, vagy játszócumi, bimbóvédő, akkor is meg lehet figyelni, hogy egy szoptatás alatt is változik a kisbabák szopási ritmusa. Ezt viccesen úgy mondhatnám, hogy az étteremben befalja a levest, szív-nyel, szív-nyel ritmusosan, talán ezt említette ön, majd jön a kényelmes második fogás, amikor szív-szív-nyel, szív-szív-szív-nyel, és ez után jön a desszert, meg a kávé, amikor is csak eszeget, rezegtet, megnézi mi lesz legközelebb a menü, de ez a szakasz is fontos, hiszen a szoptatás elsősorban nem az evés- etetés kérdéséről szól, hanem baba-mama páros kapcsolatáról.
A levele alapján úgy tűnik a leves után mindketten türelmüket veszítik, valószínűleg elégedetlen a baba tej áramlásával. Nem feltétlenül a mennyiséggel, ezért ilyenkor érdemes őt áttenni a másik mellre, majd figyelni a szopás ritmusát, és engedni, hogy legyen főfogás is, tehát hosszabban szopizzon. Hatékony lehet, az un. mell kompresszió, amikor is a mama rányom a mellre, miközben a baba mellen van és éppen pici szünetet tart. E technika itt látható pontosan:
http://www.youtube.com/watch?v=HJrBRYxDNSE
Amennyiben a fentiek, nem bizonyulnak elegendőnek, kérem forduljon hozzám, vagy másik (laktációs) szoptatási szaktanácsadóhoz bizalommal!

Tisztelettel: Dobrova Beatrix IBCLC

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink