• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Köszvény jeligére

Orvos válaszol

Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy mi az a köszvény... Hogy alakul ki? Mire kell vigyázni? Hogyan gyógyítható? Húst valóban nem ehet a köszvényes beteg?

A köszvény izületi gyulladás /a perifériás, kis izületeket érinti,
leggyakoribb a lábbujjakon/. Oka az, hogy a beteg húgysavszintje magas és a testnedvek húgysavval telítődnek, ezért húgysavkristályok /mononatrium-rat kristályok/ rakódnak le az izületekben és azok körüli szövetekben. Azért jelentkezik a periférián, mert az urát kristályok 30 fokon oldódnak, ezért a hideg szövetekben tudnak lerakódni. Ha egy helyen nagyon sok kristály
halmozódik fel, akkor azt tophus-nak nevezik. Ezek már röntgenfelvételen is látszanak. /"lyukasztóvas képet adnak"/

A magas húgysavszínt neve: hyperuricaemia. Oka általában az, hogy a vese az urátot nem választja ki eléggé. Ilyen fordul elő például tartós diuretikus kezelésben /Vízhajtás/ Létrejöhet haematológiai / vérképzési zavar/ betegségekben / limfoma, leukaemia, anaemia/ és fokozott sejtosztódással járó betegségekben / pl. psoriasis/, fokozott sejtpusztulással járó kórképekben, fehérje /nukleoprotein/ anyagcsere zavarban, ha az felgyorsul és a purinszintézis fokozódása esetén. Ez utóbbi okát nem tudjuk. Van amikor enzimhiány áll a háttérben /hypoxanthin-guanin phosphoribosyltransferase enzim/ ilyenkor fiatal korban kezdődik a köszvény, súlyos és vesekőképződéssel jár - vagy egy másik enzim túlműködése /phosphoribosylpyrophosphat-ynthetase/. A vérszérum húgysavszíntje a táplálék purintartalmától is függ. Purindús étkezés és utána alkoholfogyasztás növeli meg a legnagyobb mértékben a húgysavszíntet. A szérum purinszintje csak kis mértékben dl-ként 1 mg-al csökkenthető szigorú purinmentes étrenddel. A húgysav 1/3-a a széklettel ürül ki, 2/3-a a vizelettel. Normál étrend mellett a vizeletben napi 600-900 mg húgysav ürül. A táplálék purintartalmából napi 450 mg húgysav képződik a szervezetünkben.Felismert és kezelt beteg normális életet élhet. A kezelés célja a köszvényes roham megszüntetése , valamint a gyakori rohamok megelőzése , illetve a kristályok lerakódásának a megakadályozása. Így elhárítható a csontok és izületek pusztulása és vesekárosodás kialakulása. Gyógyszeres kezelést jelent.Célszerű rendezni a magasvérnyomást, ha van, a vér lipidszíntjeit és az elhízást. Napi 3 liter folyadékot kell fogyasztani, néha célszerű a vizelet lúgosítása, az éjszakai vizelet lúgosítása/ ne túlzottan!/, a vér húgyszavszíntjének gyógyszeres csökkentése. Ebben az esetben túl szigorú purinmentes diétát nem kell tartani.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink