• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelige: magasvérnyomás

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

30 éves nő vagyok, molett testalkattal. 6 évvel ezelőtt pánikbetegséggel küszködtem, ami mára csaknem tünetmentessé vált. Nagyon ritkán törnek csak rám rohamok, amiket már gyógyszer nélkül tudok kezelni...

... Sajnos ebből a betegségből kifolyólag sokszor van halálfélelmem. Ha kicsit is fáj a bal karom, a mellkasom.. stb. már az jár a fejemben, hogy infarktusom vagy strok-om lesz. Pár éve voltam szívUH-n, és EKG-n, amelyek nem mutattak ki semmi rendellenességet. Viszont az elmúlt két hónapban körülbelül két hetente az esti órákban fel-fel megy a vérnyomásom. Tegnapelőtt 145/90 volt, tegnap 150/90. Ma délután voltam a háziorvosomnál, aki megmérte a vérnyomásom, ott 120/78 volt. Most este 6 után megint 143/87. Lehet, hogy nincs összefüggésben a kettő dolog, de azt figyeltem meg, hogy az esti vacsora után fokozódik fel ennyire a vérnyomásom, és ahogy elmegyek fürdeni akkor megszűnik a jó meleg víz hatására. (persze ez lehet már csak az én butaságom). Nem értem miért van ez. Sajnos az orvosom sem adott tájékoztatást hogy mi az oka ennek, csak felírt Tenaxum tablettát, hogy azt vegyek be mikor felmegy a vérnyomásom. Különösebb tünetei nincsenek, csak az arcom ég ilyenkor és kicsit nehezebben veszem a levegőt. Egyéb rosszul lét nincs. Kedves Doktornő! Kérem adjon tanácsot, hová forduljak ezzel a panasszal, vagy forduljak-e egyáltalán valakihez! Van-e okom aggodalomra ez miatt, vagy csak az elmúlt hónapok szomorú és idegtépő eseményei miatt szökik fel a vérnyomásom? A felírt gyógyszert szedhetem eseti alkalmazással? Forduljak más orvoshoz valamiféle kivizsgálás céljából?
Elnézését kérem, ha kérdéseim túl bugyuták esetleg sok van belőlük, de szükségem van megnyugtatásra és megerősítésre hogy a felírt gyógyszer nyugodtan beszedhetem! :)
További eredményes munkát és jó egészséget kívánok!
Köszönettel


VÁLASZ


Az Ön és az orvosa által mért vérnyomás értékek jelentősen eltérnek egymástól. Jó lenne biztosat tudni, hogy a vérnyomásmérője hibátlanul mér-e és Ön valóban helyesen mér. Ennek érdekében legegyszerűbben ismerőse vagy ismerősei vérnyomásmérőjével kellene az összehasonlítást elvégezni. Ha a vérnyomásérték valóban este emelkedett, akkor az említett gyógyszer este is bevehető, bár a hatása gyorsan kialakul, kb. másfél óra alatt, mégis indokolt lehet a rendszeres szedése. A meleg víz hatására bekövetkező csökkenés azzal magyarázható, hogy a meleg hatására a bőrerek kitágulnak. Mindezek mellett is szerencsés lenne egy 24 órás vérnyomásmérés végzése, az értékek pontosabb megismeréséhez.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink