• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy a baj?

Orvos válaszol

Jelige:Nagy a baj?
Kedves Weborvos!Érdekes a problémám.Hipochonder vagyok.Bal oldalt a csípőm fele ,a gyomromnál ,és alul lent az alhasnál vannak kis csomók(Kövér is vagyok 166 cm 118 kg)és ha nyomkodom akkor bedagad és fáj!...

... Mindig hasmenésem volt ,és féltem a bélráktol,erre már 3-4 napra étvágytalan lettem,északa izzadtam,még jobba ment a hasam (vizes hasmenés)a 3-4 napbol 1 nap volt amikor nyomást éreztem a gáti részen,bal herémben ,és aznap egyszer jött ki a hugycsövemből egy fél borsónyi kis fehér turó szerü anyag!Miután elmentem orvoshoz ,megnyugtatott hogy ennyi idősen ne tartsak bélráktol, erre megnyugodtam,étvágyam is lett,még 1 hétig volt északai izzadás,és az is elmult,erre rá 3 hétre kis apro piros kiütések voltak az alkarom felső részén,az alsó részén 1-2,és a felső részen volt 1 amit ki tudtam nyomni(Olyan volt mint a vizholyag és víz ött belőle)A probléma lényege hogy az első eset (bélráktol való félelem előtt)1 honappal osztálytársam a suliban a termünkben levett a táblárol egy rajzszeget és viccből megszurt, (nagyon rossz vicc)és azt mondta már mást is megszurt,mad később kiderült ,hogy akkor vette csak el onnan és nem is szurta senkibe(más osztálytársamis megerősítette ezt!)Én pedig egyből elkezdtem félni hogy akkor ezek biztos az Aids tünetei voltak,mert azok is hamar elmulnak stb...nagyon parás vagyok (Hipochonder) Irtam is egy allergologusnak aki azt mondta a kiütéseimre nem kell tartanom ilyentől,valamint nemigyógyásznak is irtam, ő is ezt mondta.Ami még a problémám,hogy a testem bármely pontán tapintok kis csomókat!Hónalj,lágyék,alhas,és az állam alatti nyirokcsomo?mert nem tudom hogy az e ,puha ,nem érezhető , csak ha megpattintom az állcsonton-tudom hülyén hangzik. Valamint még 1 kérdés!Ha a nyirokcsomó megnagyobbodik akkor az egy kemény(csontkemény gömb alaku képződmény lessz nem?Köszönöm válaszát!


VÁLASZOK


A hypochondriasisban szenvedő betegekre jellemző a súlyos betegségtől való félelem vagy súlyos betegség meglétének a hite.
-Ennek alapja: a beteg a magán észlelt fizikális jelenségeket félreértelmezi. A bajjal való foglalkozás a megfelelő orvosi vizsgálat és megnyugtatás ellenére megmarad. Javaslom a csoportos pszichoterápiát, keressen fel szakembert.

Fodor Mónika - pszichológus



A szerteágazó panaszaira nehéz vizsgálat és személyes kapcsolat nélkül válaszolni, de megpróbálom. Első és legfontosabb az, hogy az adatok alapján rendkívüli mértékben elhízottnak kell tekinteni, amin sürgősen kell változtatni. Számítsa ki a saját testtömeg (BMI) indexét. A panaszainak egy részét is erre lehet visszavezetni. Bizonyos, hogy az állapotával, környezetével, iskolatársaival kapcsolatban is sok problémája lehet, már a testalkata miatt is, ezért a panaszok másik része a lelki állapotával lehet összefüggésben. A nyirokcsomó megnagyobbodások, tapintata eltérő lehet különböző betegségekben, ennek a megítélését a laikus nem tudja elvégezni, gyakorlat kell hozzá, amivel rendszerint csak orvosok rendelkeznek. A bőrjelenségek ugyancsak összefügghetnek a jelentős testsúlyfelesleggel, testalkattal. Ugyanez vonatkozik a testszerte tapintott elváltozásokra, amelyek köznapi nyelven fogalmazva ártalmatlan zsírcsomók (lipomák) lehetnek. Az AIDS és egyéb hasonló betegségek átvitelére nem alkalmas a rajzszeg, az csak bizonyos korlátozott körülmények között lehetséges. A daganatos betegségre ( sem a vastagbél sem más szerv) a sorai nem utalnak, a hasmenésnek is bizonyosan más oka lehet, akár tejérzékenység, akár lisztérzékenység, de bennem első sorban a pszichés ok merül fel. Orvosi, közvetlen segítség nélkül, levelezés útján hatásosan segíteni nem lehet.

Prof. dr. Alföldy Ferenc

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink