Tisztelt Kérdező!
Mindenképpen keressen fel lakóhelyén, vagy a közeli kórházban dietetikust, aki táplálkozási anamnézist vesz fel, kiszámolja a táplálkozási naplójából a bevitt energiát és egyénre szabott kontrolált étrendet ír, és felügyeli a fogyását. Semmiképpen ne adja fel, a divatdiétákat pedig ne kövesse, minden embernek egyéni étrend szükséges ebben az esetben.
Én csak általánosságokat tudok javasolni.
Javaslom, étkezzen sokszor, de keveset, 4-szer, 5-ször naponta. Építsen be tízórait, uzsonnát az étrendjébe. Ha pár falatot eszik a főétkezések közt, nem alakul ki olyan mértékű éhségérzet, amely olyan kínzóvá teszi a fogyókúrát. Este 6 után és főleg késő este ne egyen, mert az akkor fogyasztott étel könnyebben elraktározódik.
Naponta 2-2,5 liter energiát NEM tartalmazó folyadékot fogyasszon, a legjobb a víz, ásványvíz. (Étkezések előtt is fogyasszon el 1-2 pohárral, mivel eltelíti és kevesebb mennyiségű ételt fogyaszt el)
Étkezzen lassan, ne csináljon evés közben mást, csak az evésre koncentráljon.
Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, mivel ezek fokozzák a jóllakottság érzést. A növényi rostok lassítják a táplálék kiürülését a gyomorból, így késleltetik az éhségérzet újbóli kialakulását.(bőségesen zöldséget, gyümölcsöt, búzakorpát- joghurtba keverve, teljes kiőrlésű kenyereket).
Ne nassoljon, legfeljebb csak friss gyümölcsöt, kerülje a magas cukortartalmú, magas zsírtartalmú ételeket.(Lekvár, méz, fagyi, sütemény, csoki, cukorka, szörpök, kolbász, szalámi, tejszín, „puhább"- zsírosabb sajtok, szalonna, stb)
Mit lehet?
Húsok közül helyezze előtérbe zsírszegény részeket pl.: csirke/pulyka mell, csirke/pulyka comb (bőrét eltávolítva), vadhús, marha bélszín, tarja, lapocka, sertéscomb, karaj, busa, fogas, harcsa, hekk, tőkehal, pisztráng
Húskészítmények: sonkafélék (gépsonka, selyemsonka, pulykasonka, kapos sonka, gépsonka, piknik sonka), pulykajava, pulykafelvágott. A szalámik, kolbászok, párizsik nem ideálisak.
Belsőségek: zsírszegényen elkészítve a szív, a máj, a vese fogyasztható.
Tej, tejtermékek: A zsírszegény változatok javasoltak: Tej 1.5%-os, tejföl 12%-os, kefír, joghurt, light gyümölcsjoghurt, sovány/félzsíros túró, sovány sajtok: köményes, túra, tenkes, tolnai, medve light
Rizs: inkább barnarizst, zöldséges rizst fogyasszon.
Kenyér, pékáruk: főleg barna, magos kenyereket fogyasszon. Abonet, Hamlet, Korpovit keksz. Édes péksüteményeket, csokit, cukorkát, olajos magvakat ne egyen!
Zöldség: fogyassza naponta többször, ha lehet nyersen, zöldköretnek, főzeléknek, salátának.
Gyümölcsök: fogyassza naponta többször. A banán, szőlő, ringló, szilva magasabb energiatartalmú a többinél, de mértékkel fogyaszthatja.
Zsiradék: növényi olajokat részesítse előnybe, margarint, light margarint fogyasszon.
Üdvözlettel: Polyák Éva
További kérdések-válaszok és cikkek a témában az alábbi kulcsszóra kattintva olvashatók