• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

jelige. Nyaki megerőltetés.

Tisztet Doktornő!

2011 februárjában (másnaposság kövekeztében) sokat hánytam, és valamit nagyon megerőltettem. amikor hason fekve hánytam és hányás közben reflexből rányeltem, kifejezetten fájt is. Utána pár napig éreztem a nyakam, 1,5 hét után elmúlt. Ezt követően fogyasztottam némi alkoholt és szénsavas italt is...

... Majd pár nap múlva a mély hangtartományom feszegettem (éneklek/énekelnék). Innentől megint elkezdtem érezni a nyakam, gombócérzés-szerűen. Rekedt és kevésbé rekedt időszakok váltják egymást, attól függően, hogy mennyie beszélek halkan. A nagyon halk a viszonylag kényelmes, a normális hangerő már rekedtséget és diszkomfortérzetet okoz. Az érzés nem hasonlítható korábbi rekedtségekhez vagy gyulladásokhoz. A magasabb tartomány használhatóbb.
Azóta 6 gégész látta, volt, hogy tökéletesnek láttak mindent, volt, hogy gyulladtnak. Legutóbb: "Garat: erősen vérbő. Jól mozgó lágyszájpad. Kissé vérbő gégényhártya, koi jól mozgó és záródó hangszalagok".
Közben szedtem kúraszerűen gyulladáscsökkentőt, kb 5 féle gyomorsavcsökkentő-késztményt (tipikus reflux tüneteim nincsenek), szopogató tablettákat, kamillateát ittam, allergiagyógyszereket szedtem (2 félét), Bioparoxot fújtam, egyik sem hozott érezhető változást.
Gége UH, vérvétel (pajzsmirigy hormon is), nyelésröntgen nem mutatott eltérést.
Amitől viszonylag élhetőbb, a teljes gégediéta (semmi buborékos, semmi alkohol, semmi csípős). Jelenleg Salvus vizet inhalálok naponta, egy fokkal jobb talán.
Még mindig érzem a nyakam szegycsonttól majdnem az államig, fejem fordításakor jobban. Táplálék lenyelésével nincs probléma. 3 napja nem beszélek, igyekszem minél kevesebbet mozgatni azt az izomcsoportot, egyre inkább azt érzem, hogy a megerőltetés óta nem tudott megpihenni, egy nyelésröntgen felvételt találva és megnézve méginkább. Önnek mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm


VÁLASZ


Nem tudhatok többet, mint a 6 gégész, aki megvizsgálta, de mindenek szerint a gyomorsav okozta gyulladásról lehet szó, ami nem volt megfelelően kezelve eleinte, ezért a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Úgy látszik szavaiból, hogy a javulás megkezdődött. Minden esetre a kímélet és az alkalmazott kezelés folytatása tartósan indokolt. A hányással kapcsolatos izomsérülés biztosan nem következett be.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink