• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

öcsémnek

Orvos válaszol

Jeligém: öcsémnek.
70 éves az öcsém odahaza. 30 évvel ezelőtt egy étteremben hal levest evett és elrontotta a gyomrát. Kissé később ismét halat evett valahol és allergikus reakció követte. Azóta nem mer halat vagy egyéb tengeri állatot enni. Kérdésem: hogy megbizonyosodjunk valóban allergiás-e halra miután azalkari bőr próba negatív volt és más vizsgálatot vagy nem végeztek én szeretném felbátorítani a vizsgálatra ami kimutatja van-e alapja a félelmének. Ugyan is szív-operációja miatt jó lenne neki minőségi hal olaj kapszulát szedni de nem meri megpróbálni amit nem is ajánlottam próbálja meg mielőtt kivizsgálták. Ha jól tudom a hal allergia globális nem régionális. Nem merem megmondani neki mire alapozom a gyanúm ő vagy már nem allergiás halra vagy nem is volt soha előtte evett halat bőven. Jól gondolom-e hogy el lehet végezni egy alapos vizsgálatot ahol a rendelő fel van szerelve minden szükséges berendezéssel és ha anaphylactic shock (gége szorulat) állna be azt ki lehet védeni életének vszélyeztetése nélkül?

Természetesen kérhet allergológiai vizsgálatot. Az alkarra tett Prick teszttel valóban nem vizsgálunk első körben hal-allergiát. Viszont vannak keresztallergiák. Például a poratka allergiás beteg rákfélékre is reagálhat allergiás reakciókkal. Ennek az az oka, hogy azonos ak a felépítő anyagok/ molekulák.
Tehát kérhet beutalót kivizsgálásra.
Véleményem szerint szívműtét után nem csak Halolaj kapszulában kell gondolkodni. Ha a kapszulát a koleszterinszint csökkentése miatt szedné, akkor választhat az orvosa koleszterincsökkentő gyógyszert is, de például a Maxterol kapszula tartalmazza a napi vitaminszüjkségletet, valamint 400 mg növényi fitoszterolt és ez nem engedi felszívódni, vagy lényegesen csökkenti a napi megevett koleszterin feldolgozását. Ha vérhigítóként szedi, akkor azt más gyógyszerrel pótolhatja. Például a pont Ausztrál eredetű Astrix tablettával, vagy amit az orvosa ajánl.
Halolaj kapszula bevételével a háziorvos felügyelete mellett is tehet próbát. Tehát azt javaslom, hogy kezelőorvosával és háziorvosával konzultáljon a kedves Öccse.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink