• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

plédi

Orvos válaszol

Jelige:plédi

Étvágytalan gyermek.
SZÉP NAPOT!
Fiam 6 hónapos koráig szopott de a cici után mindig pótolni kellett tápszert .Így igényelte. És semmi gondunk nem volt jó alvó baba volt ,mai napig 3 órákat is alszik egyedül. 6 hónapos korban kezdtem el a hozzátáplálást és feltűnt hogy a kanálazás nem kelltette fel az érdeklődését...

...Próbáltam párnapig kínálgatni a krumplit,almát de nehezen fogadta .Utána olvastam, és úgy éreztem még nem érett a hozzátápláláshoz,így 2 három hétre el is csúsztattam .Majd újra próbálás következett és szépen nyílt a kisszája a kanalazáshoz párhónapig.Majd később feltűnt hogy a tápszert kéri,és a neki készült bébi főzelék , vagy a családi ebédet nem kéri kb. 1 éves korában .Pudingot ,turórúdit ,kiflit én kihagytam az étrendből kb.1 éves koráig. .Örültem ha a zöldséges ,gyümölcsös húsos ,sajtos , túrós enni valót elfogadta.Éreztem hogy válogatós,nem is igényelte a pudingokat.
Az volt már akkor is a fő gondom hogy ha eltelt 4 óra a étkezések között nagyon rossz kedvűvé vált .Sírt, akaratos és gondolom éhes .Sírás közben nem tudtam megetetni.Próbáltam de csak korához való enni valóval! Édesség nálunk ropi ,nasi , üditö nem szokás főleg pici korban. 3 éves korában már szereti a kekszet ,édességet ,de oda figyelek próbálom evés után adni .GYümölcsöt nem szereti néha almát kíván , diót,mogyorót szereti, tökmagot is.Tápszert kapott 2 éves koráig kb. 3 x 1.5 dl.Inkább adtam cumis üvegben kb.1.5 dl. tápszert ha nem evett ,és el is múlt a rosszkedve ,és kb .félóra után el is fogadta a fő ételt jó ízűen kevéske adagot,de elég volt neki.Több kevesebb sikerrel így volt 3 éves korig.Nyugtattam magam azzal amit olvastam adhatunk a rossz evő gyereknek tejet!
Magamról azt tudom ,írni legtöbbször szépen ,türelmesen ,kínáltam de 1-2 óra vissza utasítás után volt hogy fölemeltem a hangom.Természetesen nem minden nap voltam türelmetlen.Nagyszülők sem tudják a megoldást. Ők is észreveszik ha éhes a gyerek .
Hosszú távon elkeserítő.
Orvosnak még nem mondtam mert nem túl beteges ,úgy érzem más tünet nincs s ha ott vagyunk az orvosnál mindig elfelejtettem megbeszélni.
De vettem már a patikában,vitacolant-t 1 üveg nehezen elfogyott , 2. üveget nem kívánta Baján.Vettem probiotikumot 20 napig szedte 1x 1 .
Szed vitaminokat + c vitamint.
Egyszerűen nem szeret enni, most 3 évesen se.Most a PONTOS MÉRETÉT NEM TUDOM leírni NINCS ITTHON .
REGGEL 1.5 dl tej cumis üvegből ( napközben víz pohárból ,ritkán űditö,tea , citromos-mézes limonádé)
később reggeli teljes kiörlésű kenyérből pirítós vaj.Régebben üres kenyér ,volt bundás kenyér.Szalámit ,sajtot, paprika ,paradicsomot nem kér.De kóstolta már,volt hogy picit néha evett.
EBÉD előtt séta és ebéd nincs mert nem tudom RÁ VENNI ,ill. nem hajlandó enni. Kap 1.5 dl tejet ÉS ALVÁS ,3 ÓRÁKAT.
ÉBREDÉS UTÁN NEM ÉHES.kb.6 óra is eltelt .Nem éhes később sem. De kezd sírdogálni ,jön a rosszkedv. 2 éve így megy.Kínálom ,hívjuk ,mi eszünk .Mondhatom azt ha együtt eszünk soha nem kívánós ,rá se néz .
Se ebédet nem kíván se délután .Reggelit ,vacsorát tudom adni neki több kevesebb sikerrel.ROSSZKEDVŰ ,SÍROS LESZ SEMMI SE JÓ NEM AKAR JÁTSZANI HA ÜRES A HASA.Van hogy tejet kér ilyenkor.Meg figyeltem ha már 1 dl.is adok elég neki és talán utána eszik.
Én itthon főzők mindig.
Külön készülök neki amit már evett olyat készítek.Volt olyan időszak mindig főtt húst evett ,de ez elmúlt.Volt hogy mindig reggel bundás kenyeret ez is elmúlt.Sokáig be állt régebben az üveges bébi ételekre ez is elmúlt .Ezeknél a szokásoknál is nehezen ment a étkezés ,több szőri kínálgatás noszogatás ,mert csak reggeli volt még és a déli tej a gyomrában.
DÉLUTÁN 4-5 ÓRAKÖRÜL Ha sikerül ételt bevinni a hasába jön a jókedv és játék.
Ha van itthon nasi, kér ,kap.De keveset eszik nem zacskószámra meg figyeltem. Már szereti a rágcsát.
ESTE 8-óra megint nem kívánós.
9 ÓRA előtt fürdés és a vízben megkérdezem kér-e húsit ,v. a főzeléket és jókedvvel igent mond.
Vízben megetettem.
Lefekvésnél 1.5 tej szokta ha van itthon mézet rakni bele szereti.
Már óvodás 4 hónapja ,és üres kenyeret ,vagy levest eszik ,vizet iszik.UZSONNÁT alvás után soha mert azt látom,vagy mondják.
Óvoda után kezdődik itthon a nem evés ,pedig már délután 5-t óra van.Elmúlik a jó kedv és szegény rosszkedvű ,síros akaratos lesz ha szólunk hozzá akármilyen témát,NINCS KEDVE JÁTSZANI .Na ezt észleljük és próbálom étellel kínálni , de mézes –citromos limonádét is szoktam adni ha nem kéri az enni valót . Van hogy a limonádé után eszik,talán a tv-előtt v. ha játszok vele és játék közben megtudom etetni asztalnál nem mindig sikerül..
Egyedül is enne szépen kanálla v. csipegetve de ritkán ,pedig oda van ültetve az asztalhoz.
Ha rendelünk pizzát egyedül jó ízűen eszik ,ha előtte még nem evett.
Megeszi a sárgaborsot ,babot, sült májat ,hal rudat ,tojást ,levesekből eszik.Most 2 napig rántott húst elfogadta a FÜRDŐVÍZBEN.Csevapcsicsát ,hamburger húst,lencsefőzeléket is megeszi ha ő úgy dönt.
Ma olvastam hogy a szülök hagyják abba a noszogatást ne is beszéljenek a gyereknek az ételről ,nehéz lesz betartanom de ezt megpróbálom abba hagyom ezt a témát a gyerek előtt.
Sokat játszunk,olvasunk,sétálunk kirándulunk , játszóterezünk úgy érzem jó család vagyunk.
KISFIAM, nagyon beszédes jókedvű rendes gyerek.Más gondunk nem szokott lenni.
köszönöm hogy elolvasta történetünket .
Várom levelét üdv.K.


VÁLASZ:

Tisztelt Levélíró!
A gyermek étkezését leírta, túlságosan is bőven, de ha nem tudjuk, hogy milyen a testi fejlődése, nehéz megállapítani, hogy beteg-e, vagy Ön viszi túlzásba az étkezéssel való foglalatosságot. Én ez utóbbit tartom a legvalószínűbbnek, ha orvosnak még erről nem tett említést, ha nem találja a módját, hogy a súlyát, magasságát megmérje.
Bár nem írta, mennyi idős a gyermek, de óvódásnak jelezte, ebből gondolom, elmúlt három éves. Egy ennyi idős gyermek nem valószínű, hogy ne tudja felmérni a szükségleteit.
Ha nem foglalkozna annyit az ételek grammjaival, és fajtáival, az Önnek is, és főleg a gyermeknek is jót tenne. Azt meg, hogy a fürdőkádban eteti, eléggé furcsának tartom. Ismeretlenül azt javaslom, próbáljon elszakadni az étkeztetés nyűgjétől. Talán még nem késő.
dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink