Tisztelt Doktornő !
2009. decemberében műtöttek epekővel. Az utóbbi egy hónapban azonban számos problémám van. Bár bevallom a műtét utáni diétát 2-3 hétig tartottam szigorúan, noha egyébkén sem eszem zsíros ételeket. Úgy érzem sok a gyomor savam. A műtét előtt voltam gyomortükrözésen ahol ezt ki is mutatták, és az elégtelen epeműködésnek tudták be. A Dr Úr felírta a Refluxont, ezt azonban nem tudtam beszedni, mert szoptatok. A jelenlegi problémám a következő: gyomorszájnál görcs, ami a nyelőcsőbe is érződik (MINTHA GOMBÓC LENNE A TORKOMBAN) néha a nyelés is nehezített. Étkezés után kb 1 órával a nyelőcsőben égető érzés. Bizonyos ételek fogyasztása után felfúvódás. Néha köhögés rekedtség. Bizonyos időnként mintha leállna az emésztés ez persze biztos nem így van, de ez a puffadás, teltségérzet illetve a székelés hiánya az embernek ezt juttatja az eszébe. Ha sokszor eszem keveset, és bizonyos ételeket kerülök akkor jól vagyok. Eddigi tapasztalataim alapján a fő ellenségem a csoki, a vajas krémek, fokhagymás, vöröshagymás ételek.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy milyen ételeket fogyasszak illetve kerüljek, hogy kialakuljon egy úgy mond ideális állapot
Segítségét megköszönve, üdvözlettel : Andrea
Jelige: Reflux ?
Kedves Andrea!
Mellékelek egy rövid étrendi ajánlást, melyet tanulmányozzon át.
Szükséges kiemelnem, hogy nagyon sok egyénileg tolerálható élelmi anyag van. Amennyiben észreveszi, hogy nem tolerál valamilyen ételt hagyja ki a diétájából. Visszatérő panaszok esetén azonban a szakorvossal történő ismételt konzultáció, kontroll feltétlenül indokolt!
Üdvözlettel: Polyák Éva
Étkezés során fontos betartani a következőket:
- Egyszerre ne egyen sokat. A bőséges étkezés kitágítja a gyomrot és ezáltal a gyomrot, a nyelőcsőtől elválasztó záróizom megnyílik, és a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.
- Étkezzen sokszor, keveset.
- Ne étkezzen vízszintes testhelyzetben, vagy előre görnyedve!
- Étkezést követő 2-3 órán belül ne feküdjön le! Lefekvéskor a gravitáció megszűnik az Ön
számára dolgozni. Étkezés után várjon legalább 3 órát, mielőtt lefeküdne, hogy az étel megemésztődjön.
- Emelje meg az ágy fejét 15-20 centiméterrel. Állítsa a gravitációt a saját szolgálatába.
Nem elegendő az, ha egy nagy párnát tesz a feje alá, a törzs felső részét is meg kell
emelnie
- Lassan egyen! Az ételt alaposan rágja meg ahelyett, hogy egészben lenyelné.
- Lassan igyon, ne nyelje le az italt gyorsan. Kerülje a szénsavas italok és a sör fogyasztását- mivel jelenleg szoptat, ez nem áll fenn, de a szoptatás abbahagyása után előjöhet ez a kérdés.
- Kerülje a rágózást illetve ne szopogasson keménycukorkát, ezek is fokozzák a gyomorsav termelődését.
- Közvetlenül evés után kerülje az intenzívebb testmozgást. Az erőteljes testmozgás
hatására a gyomorsav behatolhat a nyelőcsőbe. Étkezés után legalább 1 órát várjon az erőteljes fizikai tevékenységgel.
- Ne viseljen szoros ruhát ugyanis, ha egy szoros nadrágba préseli be magát, azzal
nyomást gyakorolhat a gyomrára, és a gyomorsavat felfelé, a nyelőcső felé kényszeríti.
- Túlsúly esetén fogyókúra szükséges.
Fogyasztásra ajánlott ételek:
Gabonafélék: teljes kiőrlésű liszt, ebből készült kenyerek, péksütemények, tészták, korpával, magvakkal dúsított kenyér és péksütemények, barna rizs, durum tészta, gabonapelyhek, hajdina, köles, búza- és zabkorpa, nem cukrozott müzlik, pászka,
Húsok, húskészítmények: csirke/pulykahús bőr nélkül, sovány sertés-, marha- vagy borjúhús (pl. karaj, comb), vadhúsok, nyúl, saját levében eltett és paradicsomos halkonzervek, max. 20% zsírtartalmú felvágottak (pl. gépsonka, csemege karaj, baromfi virsli), zsírszegény (pl. párolt, főtt, grillezett, vaslapon, són, alufóliában sült) húsételek, tengeri halételek heti min. egy alakalommal.
Tej és tejtermékek: 1,5% zsírtartalmú tej, kefír, light és natur joghurt, joghurthab, író, aludt tej, sovány és félzsíros túró, 12% zsírtartalmú tejföl, krémtúró, sovány (max. 20% zsírtartalmú) sajtok (pl. Tolnai sovány, Köményes, Óvári, mozzarella) (Itt esetleg lehetnek panaszt okozó élelmi anyagok, melyekre Ön figyelhet és kiiktathatja az étrendjéből)
Tojás: hetente max. 5 db zsírszegényen elkészítve (pl. főtt, buggyantott formában)
Gyümölcsök: friss asztali gyümölcsök (a magasabb cukortartalmú gyümölcsökből, pl. banán, szőlő alkalmanként 10 dkg mennyiség fogyasztható), kevés cukorral készült kompót, befőtt, lekvár (alkalmanként max. 2 teáskanálnyi mennyiségben), friss gyümölcsöknél egyéni tűrőképesség van, azaz figyelni kell hogyan reagál egyes gyümölcsökre.
Zöldségek: saláták zsírszegény (pl. joghurtos, kefíres, esetleg citromleves) öntettel, párolt, rakott, töltött zöldfőzelékek ( tök, cukkini, brokkoli, saláta), habart és diétás rántással készült főzelékek, burgonya (zsír nélkül), kukorica alkalmanként max. 20-25 dkg-nyi mennyiségben, hüvelyesek alkalmanként max. 15 dkg-nyi mennyiségben, gomba, egyéni tolerancia függvényében káposzta félék, - figyelni kell Gyógytea: kamilla tea, zöld tea, hársfa tea, világosra főzött teák
Kerülendő élelmiszerek, melyek panaszt okoznak, vagy okozhatnak:
Gabonafélék: finomított liszt, ebből készült kenyér, péksütemények, 4 tojásosnál magasabb tojástartalmú tészták, vajas kifli, édes és vajas tésztából készült péksütemények (pl. kakaós csiga), tepertős pogácsa, kalács
Húsok, húskészítmények: szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin, pecsenye kacsa és liba, olajos halkonzervek, angolna, bő olajban sült húsételek, szalonna, kolbász, szalámifélék (30%-nál magasabb zsírtartalmú felvágottak), velő, magas zsírtartalmú sertés-, marhahús (pl. csülök, dagadó), tepertő,
Tej és tejtermékek: tejszín, sűrített tej, teljes tej, 20% zsírtartalmú tejföl, zsíros túró, 30%-nál magasabb zsírtartalmú sajtok (pl. ömlesztett sajtok, Trappista sajt, Camambert), tejszínes gyümölcsjoghurtok, zsíros tejpor
Tojás: zsiradékban sült tojásétel, rántotta
Gyümölcsök: Citrom, narancs, mandarin, grape-fruit, lime illetve ezekből készült italok, szénsavas italok, nektárok
Zöldségek: bő olajban sült, hagyományos rántással sűrített zöldfőzelékek, majonézes saláták, majonézes zöldségkrémek (pl. padlizsánkrém), bő olajban sült burgonyaköret, bundázott zöldségek, sóska, spenót, paradicsom/lé, hagyma, fokhagyma,
Fűszerek: erős csípős fűszerek, fahéj, menta, borsmenta, bors, chili,
Folyadékok: alkohol, kávé (normál és koffeinmentes is), sötétre főzött teák, szénsavas üdítők, energiaital, kóla, szörpök,
Olajos magvak: dió, földimogyoró, kesudió, kókusz, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, tökmag (só nélkül, legfeljebb 1-2 dkg javasolható az étrend színesítésére),
Édesség: vajas krémmel töltött sütemények, linzerek, tejszínes fagylaltok, nugátok, cukorkák, karamella, csokoládé, kakaó, mentolos cukorkák, - rágógumi,
Zsiradékok: szalonna, vaj, sertés-, liba-, kacsazsír, majonéz, sózott margarin
Ajánlható konyhatechnikai eljárások: főzés, gőzben főzés, párolás, zsírszegény konyhatechnikai eljárások: teflonedényben, sütőzacskóban, agyagedényben való sütés.
Kerülje a pirítást, bundázott ételek fogyasztását.