• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SM. DEPRESSZIÓ!!

Orvos válaszol

TISZTELT DR-ÚR! DR NŐ! SZERETNÉM A SEGÍTSÉGÉT KÉRNI, ÉN 33-ÉVES NŐ VAGYOK, VAN KÉT GYEREKEM, EGY 15-ÉVES FIAM, ÉS EGY 11-ÉVES LÁNYOM.25-ÉVES KOROMBAN KEZDTEK EL VIZSGÁLNI, EGYENSÚLY ZAVAR, BESZÉDZAVAZ, ZSIBBADÁS, FEJFÁJÁSSAL. AZÓTA JÁROK ORVOSOKHOZ, ÉS VÉGÜL DERÜLT KI HOGY SM-VAN KIKÉSZÉSZÜLTEM TELJESEN, TUDTAM HOGY AZ A BETEGSÉG MIVEL JÁR! DE PRÓBÁLTAM ERŐT VENNI MAGAMON, A KÉT GYEREKEM MIATT, MIVEL EGYEDÜL NEVELEM ŐKET.NAGYON ROSSZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉLTEM A GYEREKEIMMEL, A VOLT ÉLETTÁRSAMMAL, 3-ÉS FÉL ÉVIG VOLTAM Ő KIKÉSZÉSZÍTETT ENGEM, ÉS A KÉT GYEREKEMET IS. A FIAM IS DEPRESSZIÓS LETT,2X VOLT ÖNGYILKOSSÁGI KISÉRLETE, GYÓGYSZEREKET VETT BE!:( AZÓTA MÁR NEM SZED BE GYÓGYSZERT, DE MINDENEN HAMAR FELKAPJA A VIZET, ÉS IDEGES TERMÉSZETÜ NAGYON. MOST MÁR TALÁN MINDEN RENDBEN LENNE, A BETEGSÉGEM, TŰRHETŐ JÁRNI TUDOK, A KÉT LÁBAM FÁJ SOKSZOR, SÁNTÍTOK,ZSIBBADOK, SZÉDÜLÖK, MOST KELL MENNEM MRI-RE. DE A LEGNAGYOBB PROBLÉMÁM AZ HOGY DEPRESSZIÓS VAGYOK NAGYON, JÁROK ORVOSHOZ, SOK GYÓGYSZEREKET IRTAK, DE MINDIG CSAK LE CSERÉLGETTÉK ŐKET, MERT NEM HASZNÁLTAK, MOST SZEDEK, CYMBALTÁT, ÉS XANAXOT, 1MG-OST, KB 1 HETE!!DE AZÓTA IS ELÖJÖN A NINCS KEDVEM, ÉLNI, VERZIÓ, IDEGES VAGYOK MINDENÉNRT, MÉG A HÁZIMUNKA IS ALIG MEGY, SOKSZOR SIRHATNÉKOM VAN, KI SEM MOZDULOK A HÁZBÓL, CSAK HA NAGYON FONTOS. KÓRHÁZBA AKARTAK KÜLDENI, DE A GYEREKEIM MIATT, NEM VÁLLALTAM, MERT NEM TUDNÁK NÉLKÜLÜK, 1 PERCET SEM LENNI, ÉS NAGYON FÉLTEM ÜKET, ALIG AKAROM ELENGEDNI BÁRHOVA, IS A KÉT GYEREKEMET MINDÍG ARRA GONDOLOK HOGY BAJ ÉRI, ŐKET.:( MOST VAN ÉLETTÁRSAM, NAGYON JÓL MEGVAGYOK VELE SZERETEM ŐT, Ő IS ENGEM, DE SAJNOS A DEPRESSZIÓ, AKKOR IS ERÖS, Ő MINDIG PRÓBÁL FELVIDÍTANI ENGEM, DE NEM MINDÍG SIKERÜL NEKI!:( A SZÜLEIM NEM ÁLNAK, MELLETTEM NEM SEGÍTENEK HOGY MEGGYÓGYÚLJAK, AZT MONDJÁK MINEK NEKEM A GYÓGYSZEREK,HAGYJAM ABBA, ŐK NEM ÉRTIK MILYEN ROSSZ A DEPRESSZIÓ, DE NEM JÖNNEK HOZZÁM, A CSALÁDTAGJAIM, MERT AZT MONDJÁK VELEM KÉT SZÓT SEM LEHET VÁLTANI, MERT MINDIG IDEGES VAGY
OK! AZ ÉLETTÁRSAM 45-ÉVES, ÉN 33-ÉVES VAGYOK, SZERETNE TŐLEM GYEREKET, DE ÉN NEM MEREK GYEREKET SZÜLNI, MERT FÉLEK A DEPRESSZIÓ MIATT!:( NEM TUDNÁM FELNEVELNI, MEG SZEDEM A GYÓGYSZEREKET, ÉS VALAMI BAJA LENNE A GYEREKNEK TŐLE, MÁR 3X VOLT ABORTUSZOM A GYÓGYSZEREK MIATT KELLETT ELVETETNEK ŐKET! ABBAHAGYNI MEG NEM TUDOM, PRÓBÁLTAM MÁR A GYÓGYSZEREKET ABBAHAGYNI, DE OLYAN ROSSZ ÁLLAPOTBAN VOLTAM, HOGY ÖNGYILKOS AKARTAM LENNI! :( KÉREM DR-ÚR A SEGÍTSÉGÉT ADJON NEKEM TANÁCSOT, MIT CSINÁLJAK, A FIAMMAL IS HOGY NE LEGYEN DEPRESSZIÓS, ÉS MAGAMMAL IS MIT KEZDJEK? :( HOGYAN TOVÁBB??? KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!!!! JELIGE: SM. DEPRESSZIÓ!!

Kedves levélíró!

Ennyi teher mellett nem tartanám jó ötletnek még egy gyerek vállalását.
Először a jelenlegi helyzetet kellene megnyugtatóan stabilizálnia. Ehhez pedig le kellene csendesítenie a jelenleg érezhetően (de érthetően) kavargó, sokszor csak zavart okozó rohanó gondolatait.
Olyan érzésem van, mintha "versenyt futnának" a gondolatai.
Legelőször a diagnosztizált SM kérdésének tisztázását javaslom, ami egy valóban komoly betegség, de pont ennél a betegségnél nagyon jelentés a pszichés tényezők szerepe.
Azaz - ha valóban igaz az SM diagnózisa - akkor bizony "rendet kellene csinálni" a gondolatai, érzései között. Mert nagy a rendetlenség. De egyszerre, szinte "varázsütésre" ez lehetetlen, szépen apránként kell megoldania.
Sorba venném, mi a legfontosabb, mi az, ami halasztható, mi az, amitől meg kell szabadulnia.
Ehhez pedig segítség kell.
A gyógyszerek önmagukban ezt nem oldják meg. Egy tanácsadás tőlünk a Weborvostól legfeljebb megmutathat egy esetleges jó irányt.
Nem tudom, hogy az élettársával milyen a kapcsolata, talán először vele kellene kezdenie. (engem zavar, hogy a betegsége ismeretében, a jelenlegi gyerekek nehéz helyzetében, gyereket szeretne.)
Szóval bőven van teendő, de ne rohanjon.
Keressen valakit (akár a Családsegítő, vagy gyermekjóléti Szolgálatnál) a "lelki" problémák megoldásához.
Ezt el kellene választani a szükséges orvosi kezeléstől.
És vigyázzon arra, hogy mennyire terheli meg az összes problémájával egyszerre, a környezetét ( beleértve a segítőket is)

Üdvözlettel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink