• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Weborvos!

Előzményként annyit,hogy kb. három éve nem tudtam szabadságra menni,évente,s idén is végighajtottam az évet,majd novembertől öt héten keresztül megállás nélkül tanultam egy komoly szakmai végvizsgára. 45 éves férfi vagyok,napi számtalan döntést kell hoznom a munkahelyemen. A vizsga után éreztem,hogy az egyébként általában normális pulzusszámom 90 körüli értékre is felment hosszabb időtartamban,feszültté váltam,...

...mindenhez és mindenkihez türelmetlenül álltam hozzá. Ez odáig fajult,hogy mellkasomban nyomást érzékeltem,amely nem sugárzott ki sehova,de ez egy olyan rosszullét érzéssel párosult,amely - ki kell mondani- halálfélelemmel is járt. Voltam a kórházi ügyeleten:EKG, vérvétel, hosszú órákkal később ezt megismételve ugyanez,majd közölték,hogy nincs semmi gong,de pihennem kell. Ez utóbbi már nekem is egyértelművé vált. Mindez három napja történt,de egy enyhe mellkast szorító érzés megmaradt.
Évente járok kardiológiai vizsgálatokra a munkahely jóvoltából,ahol szívultrahang, EKG, terheléses vizsgálat folyik mindig negatív eredménnyel,jó terhelhető szív megállapításokkal,sőt hetente kétszer egy-egy órás igen aktív tornán veszek részt.
Vérnyomást reggeli felkelés után időnként szoktam mérni. Általában 126-133 a felső érték, míg az alsó 80-87 körül mozog.
Kérdésem,hogy természetszerű,hogy a rosszullétem után még fennmaradt ez a mellkasi szorító, égető érzés vagy a pihenéssel ez el fog múlni. Mi javasolnak mit tegyek. Gyógyszert nem adtak, nem írtak fel .
Jelige: Szebb karácsonyt

Válaszukat köszönöm.


VÁLASZ:


Egyetértek az orvosaival, akik – mivel nem találtak a vizsgálatok során elváltozást – nem javasoltak gyógyszeres kezelést. A leírtak alapján valóban azt kell feltételezni, hogy a hajszoltság áll a háttérben. A szívtáji, úgy szokták mondani diszkomfort, akkor szűnik meg, ha a kiváltó okot is megszüntetik. Ez azonban nem könnyű, mert életmód változtatásra lenne szüksége. Azonban a szabad idő felhasználása olyan elfoglaltsággal, ami a feszültséget oldja, a figyelmet eltereli, nagyon hasznos lehet. Ez szellemi tevékenység (sakk, bridzs stb.), olvasás, az ízlésnek megfelelően ( ókori történelem, irodalom, líra, tetszés szerint), hobby (bütykölés a garázsban, lakásban, kerti, háztartási gépek karbantartása, tisztítása), vagy fizikailag is fárasztó sport, kirándulás, séta minden további nélkül megvalósítható. Nagyon fontos a választott tevékenység rendszeres, programszerű végzése! Azt hiszem, ezzel sokkal hamarabb és megnyugtatóbb eredményt lehetne elérni, mint bármiféle, mellékhatásoktól nem mentes gyógyszerek szedésével.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink