Tisztelt Kérdező!
A "fogyókúrás" étrend összeállításához mindenképpen szükséges személyesen találkozni a dietetikussal, mivel nagyon egyedi az összeállítás. Számos dolgot figyelembe kell vennie a szakembernek (nem, kor, családi anamnézis, fizikai állapot, preferált ételek, életmód, napi beosztás, esetleges betegségek, stb.) Javaslom, hogy keressenek fel a lakhelyükön egy dietetikus szakembert. Csak általános elveket tudok írni az energiaszegény étrendről. Az életmódváltás lehet, hogy nem hoz rövid idő alatt olyan látványos változást (heti 0,5-1 kg fogyás a normális), de hosszútávon kifizetődő. Ajánlott a napi többszöri étkezés (4-5), de egyszerre kis mennyiségekkel, így elkerülhető az éhség, és nem lesz túltáplálkozás. Ki lehet próbálni, hogy minden étkezés előtt egy pohár vizet/teát elfogyaszt, ezzel a teltségérzés hamarabb kiváltható. Élelmi anyag válogatás alapján: a zsírszegény húsfajtákat kell előnyben részesíteniük, mint a sertés-, marha-, vadhús, csirke-és pulykahús sovány részei, mindegyikről a bőrt és a látható zsírréteget el kell távolítani. Sovány halak (tonhal, fogas, heck, busa, pisztráng, ponty,tükör ponty, harcsa) fogyasztása szintén kedvező.
Húsétel mellé burgonya, tészta vagy rizs helyett, párolt vagy főtt zöldséget, illetve salátát fogyasszanak
Tej és tejtermékek közül 1,5%-os tej, 0,1%-os joghurt, light készítmények, sovány túró, kefír, 12%-os tejföl, alacsony zsírtartalmú sajtok (Túra, Köményes, Tolnai sovány, Medve light, Tenkes, Óvári sovány sajt, Lapka light) fogyasztását javaslom. Kenyerek közül teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, rozs, barna, félbarna, korpás kenyér, durum tészta javasolt. A diéta alapja a rengeteg zöldség, gyümölcs, nyersen, párolva, főzelékként, köretként, salátának elkészítve. Javaslom, hogy naponta több alakalommal fogyasszák. Gyümölcsök közül kerüljék a sütőtököt, banánt, valamint az aszalt gyümölcsöket. Az olajos magvakat is kerülni kell az energiaszegény diétában.Fontos a napi 2-2,5 l folyadék (alkoholmentes, energiaszegény, cukor nélküli italok, víz, ásványvíz, világos tea, gyümölcstea, limonádé mesterséges édesítőszerrel készítve) fogyasztása.
Kerülni kell a csokik, cukorkák, méz, jam, lekvárok, kompót, befőttek, fagylaltok, sütemények, alkoholos italok, olajos magvak fogyasztását.
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások a főzés, párolás, aromás párolás, zsírszegény sütési módok (zsiradék hozzáadása nélkül teflon edényben, sütőzacskóban, alufóliában, cserépedényben…)
Sűrítési eljárások közül javasolt a száraz rántás (zsiradék hozzáadása nélkül, csak megpirítjuk a lisztet), egyszerű habarás (liszt+ víz, vagy zöldséglé vagy csontlé), kefires vagy joghurtos habarás, saját anyagával történő sűrítés.
Az utolsó étkezés ideje kb. 6 óra fele történjen. A diéta mellett fontos a sport megkezdése is.
Üdvözlettel:Polyák Éva