• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Üdvözlöm !

Olvastam az oldalukat, melynek nagyon örültem, így a következőkre szeretnék választ kapni:

Van egy nagylányom és 11 évvel később 2010-ben szültem ikerfiaimat császármetszéssel, akik koraszülöttek, azonban nem lehet rajtuk észrevenni, nagyon szépen fejlődnek...

...A műtét alatt fent voltam, párom mellettem volt. Minden rendben is volt, azonban a 2. napon mondtam a páromnak, hogy nem tudom, hogy mi, de valami nincs rendjén a műtét után a szervezetemben. Lábam ödémás volt bokáig, fájdalmam csupán a műtéti fájdalom volt, de valamit éreztem. Többféle gyógyszereket kaptam: Penicillin, Semicillin, Algopirin, vaskészítményt és arra gondoltam, hogy mivel a cillinektől és az algopirintől évek óta problémám van gyomrilag, az okozhatja ezt az érzést, amelyet közöltem a kórházba kerülésem idején.
A kórházbam lévő 3. napon azonban epilepsziás rohamot kaptam, amely nagyroham volt. Előtte emlékszem hogy mi történt, mit csináltam, közben nem. Azt követően halványultak az emlékezetem bizonyos emberekről - családomról nem -, tudtam, h. ismerem, de nevére nem emlékeztem vagy h. honnan ismerem. Aznap is bejött hozzám a párom, akit megismertem, Intenzív Osztályra kerültem és mivel jól voltam, folyosóra kimentünk leülni. Mondtam, hogy nem fáj semmim, de valamit előre látok, sötétséget, fájdalmat nem érzek. Mondta, hogy kidobja a szemetet és visszajön (tőlem volt 5 méterre kb.). Ekkor ismétlődött az elpilepszia roham, amikor szemem kidülledt, elkékültem, fehér voltam, intubálni kellett. Sürgős Mentőorvos, orvos ellátásának köszönhetően intubálva, nyugtatózva életben maradtam, amikor koponya MR vizsgálatra vittek, amely negatív lett, a bal tüdőmben folyadék volt. EEG vizsgálat is készült, amely generalizált epilepsziát mutatott ki.
Kórházból kikerülésemet követően Idegklinikán kivizsgáltattam magam 24 órás EEG géppel, amely szintén negatív eredményt adott. Azóta rohammentes vagyok, jól vagyok, gyógyszert nem szedek.
Gyerekkoromban volt mandula-gyulladásommal járó lázas állapotban egy rohamom, azt követően 30 évig nem - gyógyszert nem szedtem, rohammentesség miatt -. Terhességem időszakában, szülésem idején és azt követően is egyre több kismamával fordult elő császármetszést követően epilepsziás roham, akik szintén kisfiúknak adtak életet, de sajnos volt, aki közülük meghalt.
Véleményét szeretném kikérni, hogy Ön szerint miért voltak ezek a rohamok? Ha epilepsziás megbetegedésben szenvednék, akkor 30 évig is lett volna ikerfiaim terhessége előtt, sőt a babákkal való időszakban is rohamom, hiszen gyógyszert sem szedtem. Elképzelhető, hogy műhiba miatt a szervezetem így jelzett? Gyógyszerek okozták, esetleg hajlamom van? Hogy tudnék ennek utána járni, milyen vizsgálatokkal?
Kiscsaládom, barátaim nagyon örülnek és természetesen Én is hogy életben maradtam, de őszintén nagyon megvisel annak a gondolata, akik kismamák nem élték túl és a családjukat is nagyon sajnálom.
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát, További Szép Napot, minden jót kívánva
Egy nagycsaládos anyuka
VÁLASZ
Sajnos ki kell ábrándítanom a nagyon megtisztelő és kedves szavai, kérdése ellenére. Úgy tűnik számomra, hogy sem az akkori sem a korábbi sem a későbbi, idegklinikán történt kivizsgálás során sem tudták a rosszullétnek pontos okát adni, igy hát tőlem nem lehet sokat várni. Az nagyon meglepő lenne számomra, ha ugyanazon a szülészeti osztályon sorozatban történtek hasonló rosszullétek és csecsemőhalálok és ennek ellenére az osztály, a kórház vezetője vagy a patológus a boncolási leletek alapján nem végeztek, végeztettek volna komoly vizsgálatot, igazságügyi szakértők, törvényszéki orvosok esetleg a rendőrség bevonásával.
Nem tagadom, hogy izgalmas feladat lenne ismét nekilátni és az egész történést utólag újra áttekinteni, annak érdekében, hogy hihető okot sikerüljön találni, amivel a történéseket magyarázni lehet. Ehhez azonban az összes iratra szükség lenne és a rokonszakmák hozzáértőinek is ki kellene kérni a véleményét. Azon az alapon nem lehet elindulni, véleményt mondani, hogy ezt hallottam, azt mondták, ezt is csinálták (pl. MR:de mit írtak le?). Nagyon hosszú időre lenne szükség még akkor is, ha az iratokat rendelkezésre tudnák, lehetne, szabad volna rendelkezésre bocsátani. Ugyanis csak hivatalos rendőri, ügyészi, bírói felszólításra adható át az irat az érintettek hozzájárulása nélkül. De ha mindezek is teljesülnek, akkor is kétséges, hogy utólag megnyugtatóan tisztázni lehetne a történteket. Egy ilyen orvos csoport felállítása alapos indok esetén ugyan lehetséges sőt nem tartozik a kivételek körébe, de jelenleg ennek nem látom a lehetőségét sem az indokát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink