• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jelige: uh kontroll
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
2 éve háziorvos váltáskor hasi és kismedencei uh-ot és laborvizsgálatokat készítettek nálam (háziorvosi beutalóra). Eredmények: epekő (1 db 8 mm), mióma, cukorbetegség (2-es)...

... Idén szerettem volna hasi és kismedencei uh kontrollra menni, de a háziorvos nem adott beutalót (már most meg kell kérnem, hogy nyárra - 6 hónapra - kapjak időpontot! Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen indokkal kérhetek beutalót, vagy Ő milyen indokkal utasíthat el (nincs jogom évente uh-ra menni???), ugyanis szakorvos sehova nem küld kontrollvizsgálatra, a nőgyógyász csak a miómát nézi meg (de 5 orvos 5-féle méretet mért!!!), az epekövem senkit nem érdekel, azt mondják, a méhemet is, meg az epémet is vetessem ki, és el van intézve a probléma. Én meg nem fekszem kés alá egyik esetben sem! Az meg nem állapot, hogy esetleg 3 szakorvostól könyörögjem ki a 3 db beutalót (epe, mióma, vese a cukor miatt), mert senki nem nézeti meg csak a saját szakterületét.
Én meg nem azért fizetem a nem kevés TB-t, hogy privát járjak szemészetre, és egyéb kivizsgálásokra 10 e-ekért... Igazolt betegségeknél nem kérhetek éves szinten kontrollt???
Köszönöm a választ előre is.


VÁLASZ


Annak ellenére válaszolok kérdéseire, hogy azokat inkább Szócska Miklós államtitkár úrnak kellett volna elküldenie. Mégis veszem a bátorságot a válaszadásra, mint több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező sebész, nefrológus, igazságügyi orvosszakértő. Egy vizsgálat szükségességét, indokoltságát az orvos állapítja meg és nem a beteg kérésén alapul. Vannak olyan vizsgálatok, amelyeket a házi orvos nem is kérhet, beutalót arra nem adhat, csak megfelelő szakorvos. Természetesen az orvos figyelembe veheti a beteg kérését, ha úgy gondolja. Az Ön esetében nem tudom megmondani, hogy mi indokolja a hasi uh ismétlését, ha állapotában, panaszaiban nincs változás. Annak nincs jelentősége, hogy az epeköve most 3 milliméterrel nagyobb vagy nem, ha egyébként panaszmentes. A műtét így is úgy is indokolt. Joga van akár havonta ultrahang vizsgálatra menni - saját költségére. Ezt az indokolatlan többlettkiadást társadalombiztosítás terhére róni nem tarom helyesnek. A nőgyógyászati vizsgálat független a háziorvostól. A myoma méreteiben észlelhető különbség technikai jellegű eltérés lehet és - mivel nem adta meg az ötféle méretet - nem tudok magyarázatot adni rá. A korrekt vizsgálat 3 dimenzióban adja meg a méretet, akkor lehetséges az összehasonlítás és lehet megítélni, hogy az elváltozás növekedett-e vagy sem, aminek van jelentősége, kivéve azt az esetet, ha a műtéti megoldástól mindenféleképpen elzárkózik. A 2 tipusu diabetest 3 havonta ellenőrizni kell, akkor is, ha nem inzulinnal kezelendő, mert bármikor szükség lehet a diéta vagy a gyógyszeres kezelés változtatására. Azonban ez az ellenörzés házi körülmények között is végezhető vércukor mérő készülékkel és az eredmények feljegyzésével. Ezt azután háziorvosa értékelheti Önnel együtt. Erre az érintettet meg lehet tanítani. A cukorbetegek szemészeti vizsgálata természetesen időszakosan indokolt. Azonban beutaló nélkül igénybe lehet venni a szemészeti, a nőgyógyászati, a sebészeti, baleseti sebészeti, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, onkológiai, urológiai, pszichiátriai szakrendelést, tehát ezek igénybevétele esetén a tb járulék befizetése alapján biztosított az ellátása és nem kell tízezerekért a magánorvosi ellátást igénybe vennie. A cukorbetegség miatt csak egy alkalommal van szüksége beutalóra, az első alkalommal, ezt követően a diabetológia minden további nélkül ellenőrzi, ha különleges javaslata van, beutalóval el is látja. Azt nem javaslom és nem tanácsolom, hogy a cukorbetegségét, epekövességét a nőgyógyászával, az esetleges vesebetegségét a sebésszel, az epekövességét az urológussal ítéltesse meg. Úgy vélem, hogy a mai egészségügyi ellátás keretei között - bár tisztában vagyok a hiányosságokkal, a nem kisszámú hibákkal, nem megfelelő orvosi viselkedéssel, hozzáállással - meg lehet találni a többé-kevésbé megfelelő, elfogadható ellátást.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink