• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kedves Weborvos!

Körülbelül 2 hete el kezdett fájni a jobb vállam, kulcscsontom, lapockám környéke, majd az egész jobb karom. Mozgatásra fokozódik a fájdalom, a karomban leginkább akkor érzem, ha emelnem kell valamit. A csuklóm környéke, illetve a középső és gyűrűs ujjam kissé zsibbad néha....

... Reggelente szoktam kicsit köhögni és olyankor, illetve mélyebb levegővételkor kissé szúró fájdalmat érzek a jobb kulccsontom alatt, a mellkasom felső részén.
Lehet, hogy feleslegesen pánikolok, de azt olvastam, hogy a tüdőcsúcs környéki daganatok is tudnak okozni ilyen jellegû panaszokat.
Bár az biztos, hogy nagyon meglepődnék, ha esetleg a tüdőmmel lenne probléma, mert még csak 34 éves vagyok és nem dohányzom (nem is dohányoztam soha, bár passzívan, egyetemista koromban volt néha részem benne), viszont ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor mégis lehet reális esélye, hogy a tüdőmmel van baj (elég félelmetes volt olvasni, hogy a tüdőrákos esetek kb. 5-10 % esik 40 éves kor alá, azért az elég nagy szám).
Szóval aggódom, hogy esetleg mégsem mozgásszervi eredetû a panasz. Egyébként nagyjából pont egy éve voltam utoljára mellkas röntgenen, ami negatív volt. (bár ez engem nem nyugtat meg túlzottan, mert azt is olvastam, hogy az ilyen esetekben a normál röntgen nem túl specifikus, mert sokszor már meglévő tünetek esetén sem látszik semmilyen eltérés).
Ami még fontos információ lehet, hogy a nyakam mindkét oldalán, egészen alul a nyak tövében van 1-1 db kb. 1 cm-es csomó, amiket kb. 3-4 éve tapintottam ki először, de lehet, hogy sokkal régebb óta ott vannak. Nem tudom, ez lehet-e összefüggésben a problémámmal (remélem nem, márcsak azért is, mert laikusként azt gondolom, hogy ha neadjisten rák okozná azokat a csomókat, akkor 3-4 év alatt már valószínûleg végzett volna velem).
Szeretném kikérni a doktornő/doktorúr véleményét, hogy az Ön tapasztalatai szerint van-e alapja az aggodalmamnak, illetve érdemes lehet-e bármilyen tüdőgyógyászati irányú vizsgálatot elvégezni, vagy inkább mozgásszervi irányba kellene indulni. Ha ez utóbbi, akkor milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, ami alapján jól elkülöníthető, hogy mi okozhatja ezt a váll környéki és karban jelentkező fájdalmat.
Válaszát előre is köszönöm!
Jelige: Váll- és karfájdalom


VÁLASZ


Nagyon logikus a gondolkodása és az információi is alaposak. Azt gondolom és remélem, hogy mozgásszervi elváltozás áll a háttérben (nyaki borda, TOS:thoracic outlet szindroma, a kar ereinek, idegeinek összenyomatása), de a mellkasi folyamat lehetőségét ki kell zárni. Ezt tüdőgyógyászati vizsgálat biztosíthatja. Ennek negatívitása esetén reumatológiai (ortopédiai) vizsgálattal lehet tovább lépni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink