• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

A koffeinmentes kávé egészségügyi hatásai: mi több, az előny vagy a kockázat?

Egészség MA 07:00 Szerző:
A koffeinmentes kávé egészségügyi hatásai: mi több, az előny vagy a kockázat?

A koffeinmentes kávé tudatos használattal értékes eleme lehet az egészségtudatos életmódnak, ugyanakkor a mértékletességre is megvan az okunk. 

Készítésekor a kávészemekből nagyjából 97 százalékkal csökkentik a koffeintartalmat még a pörkölés és őrlés előtt. A koffeint eltávolító eljárások sokfélék lehetnek: víz, szuperkritikus szén-dioxid, aktivált szén vagy oldószeres módszerek is előfordulhatnak. A „decaf” jelzés nem azt jelenti, hogy 0 mg koffein van benne, hanem az eljárás miatt tartalmazhat akár 2–15 mg koffeint is. Ez ugyan nagyon távol van a rendszeres kávé koffeintartalmától, de bizonyos érzékenység, terhesség vagy egyes betegségek esetén még így is számíthat.

Potenciális egészségügyi előnyök

A koffeintmentes kávé is az egyik legjelentősebb antioxidáns-forrás, a benne található polifenolok és más bioaktív vegyületek semlegesítik az úgynevezett szabadgyököket, csökkentve ezzel az oxidatív stressz és az annak nyomán kialakuló sejtkárosodás, gyulladás és krónikus betegségek kockázatát. Az antioxidáns és gyulladásgátló hatások révén a decaf kávé összefüggésbe hozható a hangulati zavarok (pl. depresszió, szorongás) kockázatának csökkenésével, továbbá egyes tanulmányok neuroprotektív hatást is feltételeznek, ami hozzájárulhat az időskori neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór elleni védelemhez. 

Kockázatok mérséklése

Bár a kutatások eredményei vegyesek, néhány vizsgálat szerint a rendszeres, mérsékelt koffeinmentes kávéfogyasztás nem vezet emelkedett vérnyomáshoz vagy szívfrekvencia-változáshoz, sőt akár kedvezően hathatszív- és érrendszeri betegségek kockázatára. Observációs adatok szerint a decaf kávézás szintén összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával, minden napi csésze 6–11 százalékkal mérsékelheti a rizikót. Egyes vizsgálatok a májenzim-értékeket is kedvezően alakították, ami májvédő hatásra utal.

Lehetséges korlátok és kockázatok

Az arra érzékenyeknél az alacsony koffeintartalom is kiválthat nyugtalanságot, szívdobogást vagy emésztési panaszokat. Fogyasztását mérlegelni kell alvászavar, szorongás, terhesség, bizonyos szív- és gyomorbántalmak esetén. Egyes koffeinmentesítő eljárások oldószereket — például metilén-kloridot — alkalmaznak, ami miatt felmerült az egészségre gyakorolt esetleges hosszú távú hatás kérdése. Azonban a szabályozás szerint ezek az oldószer-maradványok rendkívül alacsony szinten maradnak, így a napi fogyasztás szempontjából nem tartják jelentős kockázatnak. Ha el szeretnénk kerülni az oldószer-nyomokat, választhatunk vízalapú vagy szuperkritikus CO₂-eljárással készült decaf kávét. A decaffeinálás során nemcsak a koffein, de bizonyos bioaktív vegyületek is részben lekophatnak, így az antioxidáns-tartalom kissé csökkenhet. Ez azonban nem szünteti meg teljesen a kávé jótékony hatásait, még ebben az esetben is értékes antioxidáns-forrásnak minősül. 

Tudatos fogyasztás

A koffeinmentes kávé különösen ajánlható azok számára, akik szeretnék korlátozni a koffeinbevitelt vagy emésztőrendszeri panaszok miatt nem tolerálják a rendszeres kávét, illetve  szív- vagy vérnyomásproblémáik vannak. A koffeinmentes kávé több szempontból is jó kompromisszum lehet: megőrzi a hagyományos kávéra jellemző jótékony antioxidáns tartalmat és egyes kedvező egészségügyi hatásokat (mint a cukorbetegség-, máj- és szív-érrendszeri kockázat csökkentése), miközben a koffein mellékhatásait minimalizálja. Azonban nem szabad teljesen „csodaszerként” tekinteni rá: a decaf sem ad automatikus védelmet minden betegség ellen, és nem pótolja a kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres mozgást és az egészséges életmódot. Ahhoz, hogy a kávéfogyasztás hosszú távon is előnyös legyen, érdemes tudatos döntést hozni, figyelembe véve egyéni egészségi állapotunkat, érzékenységünket, és az elfogyasztott mennyiséget.

Forrás: 

  • Healthline - Adda Bjarnadottir: Decaf Coffee: Good or Bad? 
  • Medical News Today - Natalie Olsen: Is decaf coffee harmful to health?
  • Forbes - Kristin Weiland, Michelle Routhenstein: Decaf Coffee: Is It Good Or Bad For You?
  • Everyday Healt - Becky Upham: Drinking 2 to 3 Cups of Coffee Linked to Heart Benefits and Longevity
  • WebMD - Christine Mikstas: What to Know About Decaf Coffee

Ha érdekelnek érdességek a kávéfogyasztásról, ezt a cikket ajánljuk.