• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Őssejt-botrány: jómódú üzletfél testőrökkel és saját orvosokkal

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Senki nem tudott semmit, csak a Nemzeti Nyomozó Iroda, akik egy ideje már figyelték a Nyírő Kórház területén történteket.

A fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottsága mai rendkívüli ülésén meghallgatta és elfogadta a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójának beszámolóját arról, miként, s miért keveredett bele az őssejt-botrányba intézményük. Nem mintha e másfél óra után bárki többet tudott volna meg az ügyről, mint amit eddig a sajtó a nyilvánosság elé tárt. Kiderült, magáról a causus belli-ről – az őssejt-botrányról, illetve annak nyírős vetületéről – nem is tárgyalhat a bizottság, hiszen a történteket a rendőrség vizsgálja. A bizottság szabaddemokrata elnöke, Szolnoki Andrea éppen ezért nem győzte hangsúlyozni, hogy a testület – a kórháztulajdonos önkormányzat képviseletében – kizárólag a főigazgató szerepét teheti górcső alá. A bizottsági többség pedig úgy döntött, hogy Vadnai Mariannt nem terheli semmiféle felelősség a vezetése alatt álló intézmény területén történtekért, így elvetették a fegyelmi felelősségre vonására tett indítványt, mint ahogy azt is, vonják vissza a Pro Urbe díjra tett felterjesztését.

Mint arról a sajtó a napokban bő terjedelembe beszámolt, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő, azzal bérleti szerződésben álló egészségügyi kft területén tartóztatták le azokat az orvosokat, akik embrionális őssejttel kívántak kezelni egy sokizületi gyulladásban szenvedő férfit. A hazai szabályok tiltják – akárcsak egyébként az európaiak – az embrionális őssejtekkel történő gyógykezelést. A Nyírő nem csak azért érintett, mert a területén érték tetten az illegális orvosi tevékenységet végzőket, hanem, mert máig tisztázatlan e történetben az intézmény megbízott orvosigazgatójának szerepe. 

Az intézményben mindent rendben talált a kórház felügyelő tanácsa is, bár Tüttő Kata (MSZP) e testület elnöke hangsúlyozta: csak a kórház szerepét vizsgálták, az intézmény által bérbe adott területen történtekre kompetenciájuk nem terjed ki. Ezzel viszont nem értett egyet az ugyancsak szocialista Andó Sándor, s a Fideszes Pesti Imre. Mindketten azt forszírozták, miként keveredhetett az őssejt-ügybe a kórház megbízott orvosigazgatója, s arra is választ vártak, Ruff György vajon melyik státuszában – mint kórházi alkalmazott, vagy mint a kórház területén működő egészségügyi kft-vel szerződéses viszonyban álló doktor – látta-e el a beteget. Vadnai Mariann szerint orvosigazgatója szakmai szabályszegést követett el mondván „anélkül nem lehetett vizsgálatot elrendelni, hogy ne tudnánk mi a beteg baja". A főigazgató szerint azonban fegyelmi alatt álló beosztottja is szenvedő alanya a történteknek, hiszen akkor érkezett meg a kórházba, amikor már ott volt a rendőrség, s lezárta az intézmény inkriminált területét.

A lapunk birtokába került, Ruff György által jegyzett, s Vadnai Mariannak címzett igazoló jelentésben többek között megtudható, az orvosigazgatónak egy „külföldi barátja" jelezte, hogy „egy bizonyos krónikus betegségben szenvedő", „jómódú üzletfelénél" kellene egy vizsgálatot elvégezni. A barát ezen felül VIP elhelyezést kért, mondván, üzletfele „saját orvosokkal és testőrökkel érkezik".

Ennyi elegendő is volt, hogy e jómódú üzletembernél laborvizsgálatot végezzenek, s infúziót adjanak a kft által bérelt kórházi területen. Az nem derült ki, hogy az ellátásban részt vevő nővér a fentieket kórházi alkalmazottként vagy a kft-vel valamiféle szerződéses viszonyban álló dolgozóként végezte el, mint ahogy az sem, ki fizeti a laborvizsgálat, s az infúzió árát. Az is rejtély, ha senki nem tudott semmiről, miért pont a Nyírőtől területet bérlő kft-be érkezett a beavatkozást elvégző, a későbbiekben letartóztatott négy személy. Egyedül a szocialista Havas Szófia jegyezte meg e rengeteg ártatlanság hallatán, hogy nyilván csak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) éber munkatársai tudhattak valamit, hiszen napok óta figyelték az intézményt, s pontosan tudták, mikor kell lecsapniuk.

Legolvasottabb cikkeink