• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

BEE POLLEN

Orvos válaszol

BEE POLLEN jeligére
Tisztelt Doktor!
Rexetin-Welbutrin jeligésen már kaptam Öntől választ, majd,
elhamarkodottan írtam, hogy jól vagyok. Nem vagyok jól. Reggel valóban frissen, motiváltan ébredek, a napi energiaszintem kiváló lenne, ha nem jönnének ezek a légszomjhoz hasonló érzések, egyre többet. Szedem most már 2-150mg welbutrint naponta, valamint xanaxot kellene, ám az sem segít , hogy napközbeni stressz állapotot leküzdjek. Kedves ismerősömtől kaptam egy természetes alapú tablettát, a FOREVER BEE POLLENT. Megpróbáltam, ami nagy szó, mert edigg ilyeneket nem vettem be, csak orvosi javallatra... Lehet, hogy ennek is vannak mégis ilyen nyugtató-hatásai, mint egy gyógyszernek??? Gyerekesnek érzem magam, tanácstalan vagyok, mert napi 2-3-4 alkalommal jön még ilyen légszomjas, szorongó állapot, ami ezelőtt a rexetinnél már nem jelentkezett. Lehet, hogy vissza kell térnem a régi gyógyszerre? Köszönöm, hogy válaszra méltat, sajnálom , hogy zavarom,

Kedves levélíró!
Köszönöm levelét és a sorok között érezhető bizalmát.
Pontosan az történik Önnel, ami nagyon sok pánikzavar tüneteitől szenvedő embertársával, a gyógyszer hat, egy idő után valamiért cserélni kell, az új gyógyszer is hat egy ideig. És persze jönnek az alternatív megoldások, ismerősök ajánlanak valami " természetes alapú" tablettát. Azoknak van szerencséjük, akiknél az első gyógyszer jól hat és a gyógyszert  nem kell változtatni, hanem évek hosszú során át gyakorlatilag változatlan dózisban kell szedni. Dehát ez a ritkább.
Nagyon nehéz eldönteni, hogy mikor indokolt a váltás, mert valljuk be a páciens szorongása is " mozgásra" készteti az orvost, aki csinál valamit és így alakul ki a bűvös kör.
Ezért tartom fontosnak a pszichoterápiát, vagy bármely más utat, ami önismerethez vezet, mert így lehetséges a szorongás okának megismerése és fokozatos kontroll szerzés felette.
Idéztem is a leveléből, mert ez az a konkrét probléma, amin Önnek (is ) dolgoznia kellene.
De visszatérve a gyógyszerhez: várjon még!. Vannak hullámvölgyek, lehet a jelenlegi gyógyszer dózisán is változtatni és ha hosszú távonsem hatékony, akkor valóban felmerül a korábban jólt gyógyszerhez való visszatérés. És ha jó állapotban van akkor könnyebb megpróbálkozni azzal a bizonyos önismerettel, vagy olyan pszichoterápiát választani, ami közvetlenül hat a tünetre( magatartásterápia). Lehet, hogy sikerül ingyenes formában elérni, de lehet, hogy magánpraxisban dolgozó pszichoterapeutához kell fordulnia.(de az már egy másik történet)
A saját soraival bucsuzom:
"Gyerekesnek érzem magam, tanácstalan vagyok,"
Üdvözlettel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink