A bélgázok részben a lenyelt levegőből, részben a táplálék lebontásával, a bélbaktériumok tevékenységével van összefüggésben. Ebből az is következik, hogy a gázképződés alapvetően összefügg a táplálék mennyiségével és minőségével. A nehezen emészthető, közismerten puffasztó ételek („k" betűsök, hüvelyesek) mellőzésével a panaszok jelentősen csökkenthetőek, tudni kell, hogy bizonyos italok ( pl. a sör) is elősegíti a gázképződést. A termelődött bélgázok visszatartása természetesen hasi görcsökhöz vezet és ezzel lehet kapcsolatban a napi többszöri széklet. A gázok kieresztése – kulturált körülmények között – szükséges. Bizonyos bélbetegségek esetén ( gyulladásos betegségek, liszt vagy laktóz érzékenység) szintén tapasztalható fokozott gázképződés. Mielőtt részletesebb vizsgálatokra kerülne sor, célszerű lenne a felsoroltak megfontolása.
További kérdések-válaszok és cikkek a témában az alábbi kulcsszóra kattintva olvashatók