• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tiszteld Doktor Úr/Nő!

26 éves Nő vagyok, erős túlsúllyal. Anyai és apai ágon a Nők mind extrém túlsúllyal élnek, részint (legalább is az orvosok ezt mondták)ezért Én is folyamatosan küszködök a súlyommal...

... Vérnyomásom midig is jó volt (120/85- nél méréseknél sosem volt több, bár a pulzusom kicsit magasabb, 78-85 általában).
19-20 évesen fogamzásgátlót szedtem (a legminimálisabb hormontartalommal) és sajnos a súlyom igen gyorsan felszaladt 130 kg-ra.
Mikor abbahagytam sikerült leadnom 30-40 kg-ot, de sosem tudtam lefogyni 97-105 kg alá.
Mivel kevés sót használok pár éve egy ismerősöm ajánlotta a Jodid nevezetű készítményt, jódpótlásra. napi 1 szem 200 mg tablettát szedtem, és elmúltak az olyan problémáim, mint a puffadás, vizesedés (leginkább kezeim és az arcom volt vizesedve) székelési problémák (3-4 naponta tudtam csak elvégezni)este hétkor nem voltam hulla fáradt és ismét tudtam fogyni. Az elmúlt 2 évben majdnem stabilan (3-5 kg ingadozással) tudtam tartani a 80kg-ot, és úgy gondoltam, hogy abbahagyom a jodid szedését. Mikor letettem (novemberben) kb. egy hónap alatt 30 kg-ot híztam, a táplálkozásom megváltoztatása nélkül!
Nyáron is kihagytam 1-2 hetet, akkor vízhólyag szerű kiütések lettek rajtam, amik sebesedéssel kezdtek gyógyulni, igen nehezen. Kisgyerek korom óta küszködök kiütésekkel tavasztól, amiről nem tudja megmondani a bőrgyógyász, hogy miért van (napallergia, vízalleria, már sokmindent mondott, minden tesztet elvégzett) és ezeket a kiütéseket is a nap számlájára írta. De a jodid szedésével ezek látványosan eltűntek. Gyermekkoromban és 5-6 évvel ezelőtt is voltam endrokrinológián, de nem állapítottak meg semmit a pajzsmirigyemmel kapcsolatban, minden értékem jó. Most megint szedem és nincs problémám az állóképességemmel, ismét bírom az egész napos talponállást, rohangászást (építésvezető vagyok, egész nap kinnt az építkezésen), jól alszok, de nem vagyok fáradékony, és nem érzem magam fáradtnak már koraeste. A kérdésem az lenne, hogy ártok-e ezzel a készítménnyel a szervezetemnek, állhat-e mégis hormonprobléma súlyom változásának és a közérzetemnek okaként? Ha mégis gond lenne a Jodid
szedésével, merre, kihez forduljak?
Gyermekvállalásban mennyire játszik szerepet az állapotom, ill. a készítmény?
Tisztelettel köszönve válaszát


VÁLASZ


A beteg saját maga megfigyelése sokszor többet ér, mint a legrafináltabb laboratóriumi vizsgálat.
Anélkül, hogy az időpontok alapján közelebb juthatnék a vizsgálati eredmények felületes értékeléséhez ( 5-6 éve, kb. két éve stb.) arra tudok következtetni, hogy a korábbi pajzsmirigyvizsgálattal szemben talán mégis pajzsmirigy alulműködése van és ennek köszönhető a jód áldásos hatása. Ugyanis a sószegény étkezés vezethet ehhez az állapothoz, mert a konyhasó jódozott formája kapható. Tartós szedése a javasolt mennyiségben csak pajzsmirigybetegekben szokott problémát okozni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink